Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кметска гвардия пази с фейсконтрол

Кметска гвардия пази с фейсконтрол

В Самуилово младежи вардят селото от крадци и натрапници

Търговците минават очна ставка, преди да продават стоката си

Преди няколко дни Враца влезе в новините с таксата "спокойствие" от 10 лв, която местните плащат на охранители да ги пазят от крадци. Практиката е особено популярна в селата в областта. За разлика от Врачанско в петричкото село Самуилово спокойствие има, и то без такса "спокойствие". Защото група млади мъже са част от кметската гвардия за опазването на сигурността, имуществото, здравето и живота на местните хора. Никой не плаща на охранителни фирми, а разчита на усилията на селското формирование да няма престъпления в населеното място. "Преди 2 години реших да не чакаме неволята и да вървим след събитията, а да си помогнем сами. Да не гоним апашите, след като вече са направили белята, а да действаме превантивно. Нямаме регистрирана нито една взломна кражба, не сме позволили погазване на закона в селището", твърди кметският управник Кирил Стоянов.

Всеки търговец в Самуилово минава фейсконтрол или в кметството, или по някоя от улиците на населеното място. Това нововъведение на кмета има страхотен ефект. Защото селището е на кръстопът, то е първото от осемте села в Подгорието и затова през него минава целият трафик от автомобили. Ежедневно тук идват най-различни амбулантни търговци. Те предлагат какво ли не на хората - маси, столове, юргани, възглавници, горски плодове, печки, както и услуги като калайдисване на домакински съдове.

"Част от тези хора пристигат не да продават стоката си, а да направят оглед на имотите и къщите на хората в Самуилово. Набелязват къде и какво да откраднат, кого и как да измамят. Моята задача е да гарантирам сигурността на съселяните си. Затова искам да знам и познавам всеки търговец, който влиза тук - името му, как изглежда, какъв е адресът му, с какъв автомобил е", обяснява кметът. Проверката не нарушава правата на проверяваните, а гарантира тези на местните обитатели, категоричен е той. За контрола върху търговците през 2014 година му помагали четиримата мъже, които били назначени по програма "Сигурност". Те дебнели за непознати лица, обикаляли цялото село, отваряли си очите на четири. Забележели ли подозрителни лица, информирали на мига управника. Сега обаче не разчита на работници по временната заетост, а на млади мъже до 30-годишна възраст, повечето от които са ергени. Не че е проблем да са семейни, но е хубаво да нямат много грижи у дома, за да са по-полезни и винаги да са на разположение на управника, ако се наложи. Разчита се основно на десетина души, които следят за апаши и крадци в Самуилово. Тази задача не им тежи, не се оплакват, макар да не получават нищо за тези свои действия. "Удовлетворението ни е, че помагаме на съселяните си, най-вече на възрастните, на пенсионерите. Знаем си работата. Предупреждаваме съмнителни лица и другоселци да не посягат на чуждо имане, че ще си имат работа с нас. Не че ще се саморазправяме, но тези наши "съвети" спират всякакви мисли и опити за кражби", твърди Димитър Илиев. Думите му потвърждават неговите съратници Борислав Василев, Любомир Филатов и Антон Велев. Част от младите мъже са в отряда от доброволци към община Петрич, който действа при бедствия и аварии.

Подготвени са, здрави са физически. Но не е само това. Те са и с висок морал, тъй като иначе няма шанс да са в селската гвардия, защото кметът иска само честни и достойни хора да се грижат за спокойствието в Самуилово. Често им звънят и жители на съседните селища, за да ги информират за съмнителни МПС-та и лица. Те пък уведомяват управника, който звъни веднага на полицията. Защото неговите хора няма как да съставят акт на нарушителите. Преди време местните младежи спипали три ромки гастрольорки, които отмъкнали по 1000-2000 лева от възрастни хора, докато уж им продават стоката си. Често залавят пишман шофьори - някой не си платил гражданската застраховка, друг няма книжка, трети кара в срока на наложена му присъда заради друго нарушение на Закона за движение по пътищата. "Пазим не само частното имущество, но и общинското. Знаете колко се крадат шахти, капаци, решетки. Следим кой отива към язовира, какво се случва по нивите на стопаните. Полезни сме и на горското, защото познаваме колите на фирмите, които добиват дървен материал в планина Беласица. Видим ли други автомобили, се обаждаме на горското", разказва Любомир Филатов. Той и останалите доброволци не чакат помощ нито от жандармерия, нито от полиция. Наясно са, че няма как да има униформени служители на реда по 24 часа в денонощието във всяко едно българско село. Най-важното е, че и съселяните им нямат нужда от полицаи и жандармерия. Защото си имат кметската гвардия. И спят спокойно. Без да плащат такса "спокойствие".

Кметът: Програма "Сигурност"
ще помогне срещу набезите

Трябва да има програма "Сигурност", за да се помогне на малките населени места да решат проблема с кражбите и другите престъпления. Но да не е от година на година, а да върви в крак с кметския ни мандат - 4 години. Това твърди кметът на Самуилово Кирил Стоянов. Целта е хората да се обучат веднъж и после да си знаят задълженията, а не всяка година да се назначават различни лица. Той припомня как през лятото на 2014 г. заедно с негови колеги от община Петрич скочили срещу начина, по който са правени списъците на подадените от тях лица за участие в програмата. Те били подменени с хора по преценка на тогавашния зам. областен управител.

"Ние пратихме хората да си изкарат свидетелства за съдимост, медицински, платихме по 30 лв., подготвихме документите. След това обаче пристигна друг списък. Ние най-добре знаем кого да предложим. Проверяваме ги заедно с полицията. Задължително е да са с чисто съдебно минало. Не бива да има шуробаджанащина в нашите предложения. Против съм и политическите назначения. Нека дадем работа на хора, които дълго време са безработни, на тях може да се разчита и те ще изпълняват съвестно работата си", казва кметът. Наскоро подал молба в община Петрич с искане за закупуването на 5 видеокамери. Те ще се монтират на възлови места в Самуилово, за да се покрият всички пътища. Така ще се знае всяка една кола, която е преминала през региона. Преди 3 години Стоянов измисли друго ноу-хау. Инкасатор на ВиК може да стигне до водомерите в селището само с местен придружител. Принуди се на тази мярка, тъй като дълго време жителите на селището плащаха завишени сметки за консумирана вода.

Стоянов дава лични
пари за всяко бебе

По 100 лева за първо и второ, 200 лева за всяко трето дете в семейство. Тези лични средства заделя Кирил Стоянов. Така се опитва да стимулира раждаемостта. "Кмет съм от 2007 година. Още тогава реших, че за да задържа младите хора в селото, ще дарявам лични средства за всяко новородено дете. Разбира се, не това е основната причина за увеличението на населението ни. Ние сме единственото селище в региона, което има прираст. Преди 8 години бяхме 890 жители, сега вече сме почти 1000", твърди управникът на Самуилово. Той увери, че непрекъснато се строят детски и спортни площадки, създават се спортни клубове за младите. Затова и все повече съпрузи решават да имат второ, че и трето дете.

Той самият дава личен пример и е баща на 3 деца - двама синове и дъщеря. Най-малката му рожба е Андон, роди се часове след победата му на местните избори миналата година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе