Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кметовете няма да пипат данъците (ОБЗОР)

Кметовете няма да пипат данъците (ОБЗОР)

Преди дни премиерът Бойко Борисов призова кметовете да събират местните данъци и такси, за да си вържат бюджетите. Малко повече от месец след местните избори "Стандарт" направи проучване сред градоначалниците. Основният въпрос беше дали смятат да вдигат налозите.
 

 Междувременно Перник пък скочи срещу идеята шофьорите от провинцията да плащат такса за влизане в столицата.

Видин, Благоевград, Кърджали, Смолян и Добрич запазват досегашните тарифи

Ще събират по-стриктно налозите и ще продават имоти, за да вържат бюджета

Повечето от кметовете в страната не възнамеряват да вдигат местните данъци и такси. Само преди дни премиерът Бойко Борисов призова градоначалниците да положат повече усилия по събирането на приходите от местните налози, вместо да разчитат на помощ от държавния бюджет. "Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина. Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да си оправите бюджетите", обърна се Борисов към кметовете. Очевидно градоначалниците възнамеряват да последват съвета му, но не смятат да товарят местните жители с по-големи налози. Нито един кмет във Видинско не е заявил, че ще вдига местните данъци и такси, за да пълни бюджет 2016. Кметът на Видин Огнян Ценков поиска общината да изтегли кредит от 2 млн. лв., за да се разплати със служители със забавени заплати и хора, наети по различни проекти. Още на първото си заседание общинският съвет одобри искането с условието кредитът да се върне не по-късно от година.

Огнян Ценков обясни откъде ще дойдат приходите - основно от увеличената събираемост на местните данъци и такси. Те обаче няма да бъдат увеличавани, макар да не са променяни от няколко години. Общинарите в Монтана пък намалиха бюджета с 2 млн. лв., тъй като се свиват приходите от продажби на земи и общински имоти. Не можем да заложим разходи, след като не можем да осигурим приходи, обясни кметът Златко Живков. Въпреки недостига той обяви, че няма да се пипат размерите на данъците и таксите за детски градини и ясли. Само кметът на Белоградчик Борис Николов обяви, че общината е принудена да вдигне таксата за смет. Община Благоевград също не предвижда увеличение на местните данъци и такси през следващата година. Бюджетът на общината е в размер на 54 707 000 лв. Кърджали също не обмисля промяна в размера на местните данъци и такси. Разработва се разходната част на базата на което ще се коментира и въпроса с размера на местните данъци и такси, но най-вероятно те ще се запазят същите, обясняват финансисти. Според запознати е важно местните данъци да са поносими, за да има добра събираемост.

През последните години се наблюдава постоянен ръст на събираемостта. Това се дължи не на увеличения размер на местните данъци и такси. Добрите резултати се дължат на по-добрата работа на дирекция "Местни приходи" и събирането на просрочените задължения. Кметският екип на Добрич също не планира да вдига местните данъци и такси. Това заявиха от общината, като смятат да се подобри събираемостта на налозите. Община Балчик обаче планира увеличение на таксата за битови отпадъци, но заради решението на съда за отмяна на избора на общински съветници засега администрацията не предприема никакви действия.

В Каварна намеренията при подготовката на бюджет 2016 са да се запазят размерите на местните данъци и такси, каза зам.-кметът по финанси Митко Недев. В община Шабла през новата година ще бъде увеличен с 1 промил данък недвижими имоти, каза за "Стандарт" кметът на най-източната българска община Мариян Жечев. За пета поредна година пък община Смолян няма да увеличава данъците. Това стана ясно след проведеното обществено обсъждане, като предстои на 3 декември местният парламент да гласува бюджет от малко над 19 млн.лв., а заложените параметри за приходи и разходи са същите като миналата година.

Сливенските села с по-голямо увеличение

Увеличението на данъците в община Сливен ще бъде по-голямо в селата и по-малко в града. Това обяви пред журналисти кметът на общината Стефан Радев. Неотдавна стана ясно, че данък сгради и такса смет ще се вдигне между 50 и 60%. Данъкът за МПС също ще се увеличи, но с 10-15%. Радев обясни, че в града за имот ще се плаща вече 35-36% повече, отколкото досега. По селата увеличението е по-голямо, но досегашните ставки там са много ниски. Примерно една къща досега е плащала 5 лева, а сега ще трябва да плати 12, обясни кметът. Всичко това ще стане факт, разбира се, само ако предложението, което внесох в общинския съвет, бъде прието, уточни Стефан Радев. Парите, които ще събираме от по-високите данъци, са за разходите за функция чистота през 2016 година. При нас събираемостта на такса смет е сравнително добра, но има резерви и в това отношение. По-добрата събираемост обаче не е панацея, каза кметът. В увеличението на парите за чистота влиза и извозването на боклука от Сливен до новото регионално сметище край Ямбол. За сепариране в Ямбол сме предвидили плащане в размер на 22 лева на тон. Досега нямахме такъв разход, каза Стефан Радев.

В Хасково умуват за намаление

В сегашния вариант на бюджета на Хасково за догодина такса смет остава непроменена. Дори се търсят варианти за намаляването й, коментира заместник-кметът на Хасково Евгени Консулов. Друга от таксите, за които се обмисля намаляване, е тази за детските градини. Сумите, които се плащат за забавачката в Хасково, са сред най-високите в страната и дори доведоха до протести преди две години. В Свиленград данъците, таксите и цените на услугите няма да бъдат повишавани, а ще се акцентира върху подобряване на събираемостта. В Димитровград също не предвиждат увеличаване на местните данъци и такси, напротив, дори се канят да намалят патента. С колко точно ще падне, ще стане ясно на следващото заседание на местния общински съвет в средата на декември. Прогнозите обаче са за проценти между 30 и 50 за различните дейности. Целта на намаляването е повишаване на събираемостта и стимулиране на местния малък и среден бизнес. Така ще излязат повече фирми на светло, коментира кмета на Димитровград Иво Димов.

Перник на бунт срещу такса "провинция"

Вдигат налога за смет в града

Перничани са готови с винкел да посрещнат идеята в София да се влиза с винетка "Перник". Идеята се родила на бизнес съвет в столицата, където предприемачи предложили да се въведе такса за автомобилите, които не са със софийски номера, но влизат в столичния град. Столичният кмет Йорданка Фандъкова поела ангажимент предложението да се обсъди, когато бъде готова цялостната данъчна политика на кметството. Кметицата да не бърза, реагираха веднага след новината в социалните мрежи перничани. Не стига че работим в столицата и харчим по-голямата част от парите си там, а сега да плащаме и такса, че ходим на работа, няма да стане, отсякоха хора от Перник. И чужденците ли, които влизат в столицата, ще плащат "софийска винетка", питат се други в опит да развенчаят идеята като непопулярна и насочена срещу туризма.
Но ако все пак това се случи, перничани са готови с ответен удар. Някои от тях се канят да плащат таксата с винкел, а други предлагат да има винетка за всички "столичани в повече", които напускат столичния град при всяка възможност, за да се върнат по родните си места. Вход за всички софиянци в Трънско, не останаха по-назад и трънчани, които видяха в това начин общината им да се замогне. Междувременно стана ясно, че перничани ще плащат по-висока такса "смет" през следващата година, но за фирмите налогът ще се запази от нивата за тази. Първоначалното предложение на кмета Вяра Церовска беше хората да плащат 2.25 промила върху данъчните оценки на имотите си, при 1.8 промила сега, а предвижданото увеличение за фирмите беше от 6.5 на 7 промила. След обществено обсъждане, в което се включиха представители на фирмите и разгорещени дебати в общинския съвет, налогът беше увеличен само за гражданите.

Русе вече е готов с европроекти

Русенската община е в проектна готовност за новата оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.). Администрацията разполага с изработени проектни предложения, а общината има отпуснати 56 млн. лв. по програмата. Още догодина се очаква да стартират някои от одобрените проекти. 30 от тях са разпределени в 4 направления - градска среда, образователна инфраструктура, културна инфраструктура и социална инфраструктура. Сред по-важните проекти в направление "Градска среда" е реконструкцията на крайбрежната зона, където ще бъдат изградени сцени на открито, пасарелки с асансьори за достъпна градска среда, велоалеи, панорамни площадки, детски и фитнес площадки на открито. Община Русе вече разполага и с проектно предложение за облагородяването на Парка на младежта, където ще бъдат подменени настилката и осветителните тела, ще бъдат изградени велоалеи, площадки, поливна система и "Трафик парк" за деца. В направление "Образователна инфраструктура" ще бъдат ремонтирани русенски училища и детски градини. А по отношение на културната инфраструктура проектите са на обща стойност около 4,8 млн.лв.. В четвъртото направление се предвижда изграждането на нови социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи или социално слаби.

Менда: Борисов не зове за по-големи налози

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви в парламента, че е лъжа разпространяваната информация, според която премиерът Бойко Борисов е призовал общините да вдигат местните данъци и такси. Според Стоянова премиерът посъветвал кметовете да си събират налозите по-успешно.
Таксата за паркиране в София да се увеличи, за да се намали натовареното движение, предложи Стоянова.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе