Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Камионът на Мохамед удари джаза и Риана

Камионът на Мохамед удари джаза и Риана

Целият свят завижда на французите за качеството им на живот, а французите завиждат на жителите на Ривиерата за живота им на брега на морето. Този израз влиза и в реклама на Франция като туристическа дестинация. Ница, Перлата на Лазурния бряг, както наричат Ривиерата, беше синоним на всичко най-добро. Живописни малки и по-големи провинциални площадчета, осеяни с кафенета и бистра, те привличат да поседнеш и с часове да релаксираш с чаша кафе, бира или нещо по-твърдо. Да похапнеш вкусно от разнообразните предлагани храни. Тръгнеш ли да се разхождащ, ще откриеш известни музеи, катедрали и паркове. До неотдавна красивата крайбрежна улица „Променад дез Англе", гъмжеше от разхождащи се спокойно хора, а кафенетата и ресторантите бяха препълнени. Гледката сега е печална. Местните хора и туристите избягват да ходят там, потресени от кръвопролитието. Заведенията са почти празни. Чуждестранните туристи са оредели.

Неотдавнашното терористичното нападение в Ница, където тунезиецът имигрант Мохамед Булел прегази до смърт с 19-тонен камион 84 французи и чужденци и рани над 120 души, гледащи впечатляващата заря за френския национален празник "Деня на Бастилията", е не само жестока човешка драма. Това е и голям удар срещу туристическата индустрия и въобще срещу икономиката на страната, в която туризмът осигурява 8% от националния доход. Загубите ще бъдат огромни, смятат експерти. Докато близките и цяла Франция болезнено преживяват голямата трагедия в Ница, специалистите в туристическия бранш изчисляват щетите.

Франция е държава с високо развит туризъм. Годишно тя се посещава от над 84 млн. туристи, 4 млн. от които през миналата 2015 г. са посетили Ница - перлата на Френската Ривиера. Приходите на Ница от туризма са 1,6 млрд. евро годишно. Това е вторият най-значим за туристическата индустрия град във Франция след Париж. 40% от приходите от туризъм за региона на Лазурния бряг идват от Ница. Тази година обаче поради терористичната атака, както и заради терористичните нападения на няколко места в Париж през ноември 2015 г., от които загинаха ощо 126 души, приходите от туризма ще паднат рязко. Експерти предвиждат до края на юли приходите на хотелите, заведенията и другите туристически обекти и аткракции да паднат с 30%. Вероятно в края на годината ще бъде отчетен още по-голям спад. В Ница и в другите градове и селища на Ривиерата вече масово се отменят резервации. Местен хотелиер сe оплаква пред в. "Фигаро", че много резервации спешно се отнемат и сезонът върви към провал. Информацията за масово отменяне на резервации се потвърждава и от най-големия синдикат на хотелиерите във Франция – UMIH. Германската туристическа агенция TUI е предложила на клиентите си, резервирали почивка в Ница до 31 юли, да променят или анулират почивките си безплатно. Много от планираните за близките дни и седмици културни събития бяха отменени. Сред тях е концерт на Риана, традиционният джазов фестивал, както и редица други атрактивни и доходоносни събития.
Атентатът стопира и процеса на приватизация на летището в Ница, съобщи Ройтерс. Говорител на френското икономическо министерство обяви, че след трагичните събития процедурата ще бъде отложена поне със седмица. Срокът за представяне на оферти на инвеститорите в конкурса е удължен. До 4 юли са били подадени 5 оферти. Оценките на правителството са, че продажбата на 60% от дяловете от летището в Ница и Лион ще влее 1,6 млрд. евро в бюджета на държавата.
През 2015 г. американската рейтингова агенция Moody's публикува проучване за ефекта от терористичните атаки върху една държава. Той се изчислява на 0,5% по-нисък икономически ръст.
Междувременно авиопревозвачът Air France и компанията Accor се оплакаха, че само ден след атаката в Ница, цената на акциите им на борсите са тръгнали надолу. Специалистите все още не са готови да изчислят точно какъв ще бъде негативният ефект от нападението в Ница, но атаките в Париж удариха тежко туристическия сектор във френската столица. За една година (май 2015 - май 2016 г.) заетостта на хотелите в Париж е намаляла с 11% до 70,4 на сто.

Британците открили Лазурния бряг

Лазурен бряг (на френски: Cote d'Azur) се нарича югоизточната брегова ивица на Средиземно море във Франция. Другото название на Лазурния бряг е Френска Ривиера. Районът се простира от град Тулон до град Мантон на границата с Италия. На Лазурния бряг се намира и Монако. Изразът Лазурен бряг се дължи на писателя Стефан Лиежар (Stephen Liegeard) и неговата книга "Лазурният бряг" (La cote d'azur), публикувана през 1888 г.
С пълно право англичаните се смятат за откриватели на Лазурния бряг. През 1731 г., когато крал Луи ХV е само на 16 години, английският лорд Кавендиш и неговата съпруга предприемат пътешествие по Средиземноморието, за да избягат от мъглите и зимата на своя "зелен" остров. Минавайки с дилижанс по крайбрежието на Южна Франция, те решават да се установят в Ница. Мекотата на климата и спокойното лазурно море така пленява британското семейство, че съпрузите идват и следващата година. Славата на Ница се понася в Англия и заможните приятели на лорда са заразени от примера му. За няколко десетилетия над сто фамилии от Англия, а по-късно и благородници от цяла Европа, заменят зимата на Албиона с мекия и гостоприемен климат на Лазурния бряг. Руският елит по онова време също се включва в сезонното преселение.
През 1834 г. в околностите на Ница пламва чума. Тогава друг английски благородник – лорд-канцлера Броам, който бил свикнал с Ница, открива едно малко рибарски селище - Кан. Възхитен от красивата природа, лорд-канцлерът си построява там вила. Така неизвестното рибарско селище постепенно става един от най-луксозните курорти на Лазурния бряг.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе