Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Камерън си тръгва до три месеца (ОБЗОР)

Камерън си тръгва до три месеца (ОБЗОР)

Британският премиер Дейвид Камерън призна поражението си като поддръжник на кампанията за оставане в ЕС и обяви, че ще напусне лидерския пост. В емоционална реч на "Даунинг стрийт" 10 Камерън, който инициира референдума, изрази увереност, че Великобритания ще се справи и извън общността, и заяви желанието си да работи за бъдещето на страната си и занапред.

"Горд съм и за мен е чест да съм премиер на тази страна шест години", заяви Камерън. "Борих се в тази кампания по единствения начин, по който мога - като казвам директно и емоционално това, което мисля и чувствам. Не скрих нищо. Бях абсолютно уверен в това, че Великобритания е по-силна, по-защитена и в по-добра позиция в рамките на Европейския съюз и заявих, че този референдум е единствено за това, а не за бъдещето на един или друг политик", добави премиерът.
"Но британският народ взе много ясно решение да поеме по друг път и затова смятам, че страната се нуждае от нов лидер, който да я поведе в тази посока. Ще направя всичко по силите си като премиер, за да балансирам кораба през идните седмици и месеци, но не мисля, че ще бъде правилно аз да съм капитанът, който ще поведе страната към следващата дестинация", заяви Камерън.

Премиерът не посочи конкретен срок за избирането на негов наследник, но обяви, че Великобритания би трябвало да има нов премиер преди конференцията на консервативната партия през октомври. Камерън посочи още, че следващият премиер трябва да е човекът, който ще поиска активирането на член 50 от Лисабонския договор, който дава началото на процедурата по излизане от съюза.

"Британският народ направи избор. Който не само трябва да бъде уважаван, но и тези, които са от губещата страна, включително аз, трябва да помогнат той да се реализира", заяви още Камерън. "Решението да напуснем беше взето, сега трябва да намерим най-добрия начин и аз ще направя всичко по силите си, за да помогна", каза премиерът.
"Обичам тази страна и за мен е чест, че й служих. Ще направя всичко, което мога в бъдеще, за да помагам на тази велика страна да успее", завърши изявлението си Камерън.

Премиерът направи изказването в компанията на съпругата си Саманта и не успя да скрие емоциите си от събралото се множество журналисти. На някои снимки се виждат дори сълзи в очите му, а потреперващият му глас бе отбелязан от всички медии.

Борис Джонсън фаворит за поста

Бившият кмет на Лондон и водеща фигура на кампанията за Брекзит Борис Джонсън е фаворит да наследи Дейвид Камерън като премиер на Великобритания, обяви букмейкърът "Ладброукс". Коефициентът за него е 1:1. Следват вътрешният министър Тереза Мей с 1:3 и правосъдният Майкъл Гоув с 1:5, които също застанаха на страната на Брекзита в кампанията преди референдума.
Самият Джонсън заяви днес, че нищо няма да се промени в близко бъдеще. "Няма нужда да бързаме (при процеса за излизане от ЕС)", каза бившият кмет на Лондон, който бе освиркан от десетки души на излизане от дома си. Той се обърна към младите британци, които гласуваха предимно за оставане в съюза, обещавайки, че няма да бъдат изолирани и че Великобритания ще остане част от Европа. "Няма нужда през 21. век да бъдем част от федерална система, ситуирана в Брюксел и невиждана никъде по света", добави Джонсън. "ЕС беше благородна идея, но тя вече не е нужна за тази държава", добави той. "Вярвам, че сега имаме великолепна възможност - можем да приемаме закони и да определяме данъци само според нуждите на британската икономика", изтъкна Джонсън, цитиран от Ройтерс.
Той поздрави Камерън за "смелостта", с която е позволил на страната за пръв път от 43 г. да гласува за референдум за членството си в ЕС. "Някои хора намират това за грешка и твърдят, че народът не бива да се занимава с такива въпроси, но всъщност няма друг начин да се вземе подобно решение. Брекзит няма да направи Обединеното кралство "по-малко европейско", настоя Джонсън.

Фараж се отметна от обещаниe

Лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж - едно от най-активните лица в кампанията за напускане на ЕС, започна да се отмята от предизборните си обещания само часове след спечелването на референдума.
Едно от големите обещания на отцепниците бе, че Великобритания ще спести 350 милиона паунда на седмица от излизането от ЕС, които ще отидат в здравната система. Днес обаче Фараж призна, че не може да гарантира такова нещо. "Не, не мога. Никога не бих обещал такова нещо". И добави: "Това беше една от грешките на кампанията за напускането".
Евроскептикът определи резултата от референдума като "Победа на обикновените хора" и нарече днешния ден "Ден на независимостта".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе