Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Калфин: Без промени в ИК коалицията е без нас

Калфин: Без промени в ИК коалицията е без нас

АБВ продължава с критиките към изборните промени, които се готвят в момента. Социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин вече обяви, че партията му ще напусне управлението, ако промените в Изборния кодекс бъдат приети окончателно в този си вид. 

"Това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че няма как ние да ги приемем и подкрепим", категоричен е в позицията си Калфин.

"Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща като разделянето на референдума от изборите. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои. На практика неговият глас ще отиде за най-големите партии. Това е абсурдно", изтъкна вицепремиерът пред БНР.

Според него е неоснователно гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства. За Калфин някои от предлаганите промени допълнително усложняват изборния процес. 

"Винаги сме казвали, че изборните правила трябва да се променят и да станат по-прозрачни и хората да са уверени, че гласът им действително важи, а не че надделяват други партии в изборите. Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим самият процес, а не допълнително да го затрудняваме и усложняваме и да правим абсурди", заяви Калфин.

Той се надява преди окончателното гласуване на промените в изборното законодателство в тях да се внесат корекции. "Ако ги няма, просто коалицията ще бъде без нас", категоричен е Калфин.

За него управленско мнозинство не се прави с ултиматуми, а с диалог и търсене на съгласие. "Особено в такава коалиция, която е достатъчно широка и в която всяка една от политическите сили участва, за да допринесе нещо за държавата , а не защото е задължена да участва", аргументира се той. 

Калфин е наясно с решението, което ще вземе за министерския си пост, ако АБВ напусне коалицията: "Ако АБВ не участва в правителството, аз нямам участие в него".

Социалният министър коментира и исканите от финансовото министерство промени в Кодекса за социално осигуряване. Те са насочени към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия. За Калфин унаследяването на личните партиди е много важно и би трябвало да остане.

"Ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот, те имат задължението да пазят парите, те имат задължението ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал да ги усвоят неговите наследници. Това е изцяло задължение на фондовете", обясни Калфин.

Вицепремирът отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси:

"Една от операциите, т.нар. „Обучение и заетост", но ОЛАФ не разследва средства, които не са похарчени, тези пари не са похарчени. Става въпрос за една схема, която е пускана и друг път, тя не е за първи път, в която се дава предимство за субсидиране , за назначаване на хора, които са от най-трудните части от групата безработни. Това са хора над 54 години, преди пенсия, както и хора с ниско образование, които не могат да влязат в обучение. Когато тези кадри са субсидирани, бизнесът е изключително доволен. Трябва да кажа, че имаше такива схеми, които стояха отворени - „Младежка заетост" повече от една година беше отворена и там имаше повече предложения, отколкото искана от фирмите. Това умишлено го държахме, за да може всеки млад човек, който има такава възможност, веднага да му се намери работа.

Няма драма, няма ОЛАФ, няма такива неща. Няма един лев, който да е похарчен. Ако видим, че е порочна цялата процедура, ще я обява наново", разясни министърът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе