Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Изселниците ни в Турция: Добре, че пучът не успя

Изселниците ни в Турция: Добре, че пучът не успя

Нашите избягвали сектите на Гюлен, които събирали фанатици

Опитът за преврат в Турция на 15 юли беше най-кървавият, който преживяхме, и смятам, че прескочихме голямо премеждие. Извънредното положение не засегна негативно нашия живот, нормално ходим на работа, развличаме се, смятам, че няма опасност, но все пак дано повече да не се повтарят такива неща. Това казва Олджай Йозгьон, председател на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци "Балканлълар", която е най-старата изселническа организация на азиатския бряг на Истанбул. Самият той е второ поколение преселници, роден е в Истанбул, но родителите му са се изселили от Кърджалийско през 70-те години и сега често посещават близките в България.

В клуба на дружеството се събират хора от различни възрасти и професии. Измина един месец след опита за преврат, но разговорите все се въртят около станалото. Според друг активист, Сабри Искендер, опитът за преврат е променил много неща в Турция. Видимо обществените сгради, улиците са украсени с големи знамена, с плакати срещу пуча и портрети на 240-те геройски загинали при отпора срещу метежа.

"Противно на очакванията, пучът обедини турското общество, включвайки и най-отявлените критици на Ердоган, които се присъединиха към неговия призив. Хора, които

до 15 юли дори не се поздравяваха, сега застанаха рамо до рамо

в защита на законно избраното правителство, на демокрацията. Това е много важно. Близо 5 млн. души - сунити, алевити, кюрди, лази, черкези, изселници от България, от Балканите се стекоха на грандиозния митинг на Йени капъ, под наслова "Не на преврата, да на демокрацията". Аз също бях там, участваха хиляди изселници, чиито политически нагласи са различни - едни подкрепят основната опозиционна светска Народно-републиканска партия, други - управляващата консервативно ислямистка Партия на справедливостта и развитието, трети - националистическата партия. Защо се стекоха на митингите ли - защото нашите хора, които пострадаха от тоталитаризма на бившата комунистическа власт, добре знаят какво значи с танкове и с пушки да ти налагат закони. Смятам, че сега Турция ще се променя към по-добро, обществото няма да забрави 15 юли", казва Искендер. Той е от първите дисиденти в България и е принудително изселен в Турция през 1989 г., а преди няколко години бе удостоен с орден за граждански заслуги за защитата на човешките права в България.

В разговорите с изселниците доминира и темата за организацията "Фето" на проповедника Фетхуллах Гюлен, която е сочена за подбудител на пуча. "След като през лятото на 1989 г. ме изселиха принудително в Турция, постъпих на работа в Генералната дирекция за младежта и спорта в Анкара", разказа Искендер. Там имало много симпатизанти на Гюлен, които открито демонстрирали, че са от движението Хизмет. "Всяка година се провеждаха изпити за повишаване на квалификацията. Аз също кандидатствах на тези изпити. Но техни хора поискаха да разговарят отделно с мен и ме поканиха на тяхни събирания, където започнаха да ме уговарят да се присъединя към тях и че така ще си взема безотказно изпита. Но аз отказах, аз съм турчин, ататюркист и никога не съм имал работа с фанатици. Така и не ми разрешиха да си взема квалификационния изпит. Всеки месец на 15-то число по списък събираха пари за тяхната организация и това го правеха явно, не се криеха. Знаехме, че получават нареждания от Гюлен, той е един имам, ходжа, който

напасва исляма за свои цели и си служи с демагогии

той е турският Хумейни", убеден е Искендер.
Неуспешният преврат в Турция от една страна показа опасността от наличието на хунта офицери в армията, но от друга страна разкри, че в Турция вече има една силна средна класа, която е в състояние да брани демократично избраните институции на Турция. Българските изселници спадат към тази класа. Болшинството от тях подчертават, че не са притеснени от въведеното извънредно положение. Заради него бяха преустановени дейностите и на гражданските организации,каквато е нашата, казва Олджай Йозгьон. Клубът обаче пак е отворен, пак се обсъждат нови проекти, преди няколко дни посрещнали гости от България.

Искендер смята, че целта на обявеното извънредно положение е Ердоган да постави под своя власт и под властта на правителството армията, която в миналото извърши четири преврата, едно, и, второ, да изчисти институциите от гюленистите, което по думите му няма да е лесно.

"Аз никога не съм гласувал за Ердоган и ПСР, но реално погледнато, в Турция към момента няма по-добър лидер от него. Добре, че превратът не успя, защото можеше да избухне гражданска война, да се намесят чужди сили", добавя Искендер. Според него Ердоган е разбрал, че кемалистката част от армията го е спасила Ердоган от превратаджиите
Факт е, че гюленистите заеха ключови постове в армията, защото самият Ердоган нямаше подготвени кадри. Сега обаче турският президент

няма друга алтернатива, освен да прочисти всички институции

Според Олджай Йозгьон твърденията за принадлежност на български изселници към мрежата Фето са силно преувеличени.
"Нашите хора по принцип странят от такива секти. В манталитета им е залегнал принципът да се доверяват на държавните, официални институции. Затова и се насочват към организации, които са им близки, сродни по дух, каквито са изселническите асоциации", обяснява Йозгьон. Той не е чувал сред изселниците да има настроения за завръщане в България заради усложнената обстановка в Турция.

По принцип много от пенсионерите изселници карат лятото в родината, а през зимата се връщат в Турция.
"Извънредното положение е само за учрежденията, например учителите нямат право на отпуска,същото се отнася и за други държавни служители. Но за обикновените хора няма никакви ограничения", обяснява Сабри Искендер.

"Ние много обичаме България, често отиваме там - за ваканцията, за празниците. Но досега не е ставало дума за масово заминаване. Нито пък за притеснения или страх. Напротив, смятам, че ни очакват хубави дни", убеден е Йозгьон.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе