Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Илияна Йотова: Европа се изправи пред миграцията и се раздели /ОБНОВЕНА/

Илияна Йотова: Европа се изправи пред миграцията и се раздели /ОБНОВЕНА/

Вицепрезидентът Илияна Йотова застана зад държавния глава и подозренията на БСП за сценарий за провал на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Дали е бойкот или не, не зная, защото има доста сериозно опровержения от страна на Министерския съвет вчера. Но това е много лош сигнал, както към българските граждани, така и към европейските партньори", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в международната конференция "Бъдещето на Европа и българската перспектива".

"В навечерието на председателството, когато имаме толкова много проблеми за решаване, когато разговорът за приоритети още не е започнал и това го отчитат всички, да се прави такава груба демонстрация по един толкова толкова чувствителен за обществото проблем, като корупцията, ми се струва, че не е коректно от страна на МС, защото не мога да оправдая отсъствието на водещи министри", добави вицепрезидентът.

Тя напомни, че датата на КСНС е била достатъчно рано казана, за да се съобразят всички графици с провеждането на заседанието. Илияна Йотова очаква след седмица вторият опит за КСНС по темата за корупцията да бъде успешен.

Йотова коментира и ситуацията в Европейския съюз - една от темите на конференцията.

"Ако не запълним пропастта и очакванията на европейските граждани, ще бъдем виновни за още по-силните гласове на евроскептиците, заяви тя. - Много малко напоследък се говори по най-парливите въпроси, които вълнуват ЕС. Това поколение не отговаряме нито на техните идеи, нито на техните амбиции. Именно през тази година се подписа декларацията от Рим. Някак си мина и замина, без да бъде дискутирано. Виждам и друг парадокс. От една страна има недоволство от начина, по който изглежда днес Европа. Почти няма дискусия за развитието й. Искам да се спра на 2 събития, които също не се радваха на особен интерес, въпреки че бяха знакови. Едното беше пресконференцията или изказването на новия френски президент пред студентите в Сорбоната", коментира Йотова.

По думите й второто е било изказване на Юнкер в залата на ЕП.

„Имаше много нови идеи в тези 2 изказвания, много провокативни идеи, които останаха в папките. Сега сме свидетели на една много по-дълбока и всеобхватна криза. България се присъедини към ЕС 2007 г. 2008 г. целият Съюз беше в условията на тежка криза. През 2015 г. Европа се изправи пред бежанците и миграцията. Европа се раздели", добави тя. Според нея вместо работещи решения, са започнали да се издигат стени.

„Огради не само срещу пристигащите, но и между самите нас", добави вицепрезидентът. По думите й едно скорошно изследване на Евростат сочи, че около 85% от гражданите искат да се направи нещо срещу тероризма.

„Ако тази пропаст и очаквания на гражданите не ги запълним в скоро време, ще бъдем виновни гласовете на евроскептиците да стават още по-силни. Това, което ни предстои през 2020 г. много закъснява. Дискусията в Европа все още не е почнала. Аргументът за Брекзит не е сериозен, не е определящ", допълни Йотова и уточни, че как ще се развива Европа зависи от кохезионната политика и финансовата рамка.

„Борбата с тероризма не може да бъде само на основа на координацията в европейските институции, такава, каквато е в момента. Нека сферата на отбраната да не прави нов Шенген в Европа. Последният приоритет на българското правителство е външната политика. Смятам, че беше грешка на Юнкер, че каза, че Европа повече няма да се разширява още с встъпването му в длъжност. Като че ли има размразяване на тази политика, но все още няма как да бъде удовлетворена", каза още Илияна Йотова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе