Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия изкара бойни кораби в Черно море

Русия изкара бойни кораби в Черно море

Руски бойни кораби и катери излязоха в Черно и Каспийско море, предаде ТАСС. Това стана в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на голяма част от руската армия, която се провежда по заповед на президента Владимир Путин от 25 до 31 август.

В морето излязоха над 15 бойни кораба от Черноморския флот, а в Каспийско море над 10 кораба от базите в Астрахан и Каспийско, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Русия. В съобщението не се посочва къде се съсредоточава черноморската ескадра, но се изброява кои кораби участват в ученията. Това са фрегатата "Адмирал Григорович", ракетните кораби "Самум" и "Мираж", охранителният кораб "Сметливый", малките кораби за борба с подводници "Александровец" и "Касимов", ракетни катери, минотърсачи и големите десантни кораби "Николай Филченков", "Азов", "Ямал", "Цезар Куников" и "Саратов". Преди да излязат бойните кораби на учение в морето, изтребителната авиация на Западния военен окръг в Русия беше вдигната по тревога в рамките на ученията. Самолетите патрулират въздушното пространство на Русия в крайграничните райони. Освен това военнотранспортната авиация на руските Въздушнокосмически сили е започнала да прехвърля в други райони личен състав и техника в рамките на внезапната проверка на бойната готовност. В съобщение на министерството на отбраната, цитирано от ТАСС, се посочва, че подразделения от специалните сили в Северозападна Русия се прехвърлят на полигони в Южния военен окръг с помощта на близо 20 самолета Ил-76.

Над 4000 военнослужещи и близо 300 единици бойна техника от бреговите войски на руския Черноморски флот и на Каспийската флотилия се присъединиха към действията в рамките на внезапната проверка. САЩ изразиха загриженост по повод внезапната проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили, предаде Интерфакс, като цитира изявление на Пентагона.

"Видяхме съобщенията, че руските военни започват внезапно военно учение. Разчитаме Русия да спазва всички съответни ангажименти и обещания в рамките на сключените споразумения за контрол над въоръженията и мерките за доверие, за да осигури на съседните страни съответните гаранции и прозрачност относно размера и характера на тази дейност", заяви говорителката на американското министерство на отбраната Мишел Балданза.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе