Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Изборният кодекс се прекроява от вот на вот

Изборният кодекс се  прекроява от вот на вот

Никога не съм подкрепял идеята за задължително гласуване. Не е цивилизовано да има задължително гласуване. В Белгия и Гърция е задължително, за разлика от Италия, където е прогласено за граждански дълг и не се прилагат никакви принудителни мерки. Според старата практика в Гърция, ако не сте гласували, не може да станете служител в общината и да кандидатствате в различните общински програми. Явно идеята идва оттам. Не мисля, че задължителното гласуване ще направи революция и ще повиши избирателната активност. Ако това се случи, ще се отчете в избора - "Не подкрепям никого". Квадратчето "Не подкрепям никого" съществува в скандинавските страни и в Русия, но такъв избор противоречи на здравия разум в демокрацията. Няма как да отидете да гласувате, за да изберете "никого". За да се заобиколи здравата логика, у нас се прилага нещо, което го няма в Европа. Предлага се най-напред бюлетините да бъдат при първо броене действителни, а при второ - недействителни.

Другото недоразумение в Изборния кодекс е при две поредни негласувания да се заличават хората от изборните списъци.
Един и същи човек може да присъства и да не присъства в списъците при различните видове избори. Ако един човек не гласува на президентските избори, какво губи? Право да участва в следващите президентски избори? Ами ако въобще няма право да гласува заради т. нар. уседналост. Т.е. тази промяна ще създаде постоянна необходимост един избирател да опреснява нещо в регистрацията си, тъй като избори има почти всяка година. Ако не е участвал в европейски избори, ще губи право да участвате в следващите - това ще отдалечи последствията за 4 години.

Идеята българите в чужбина да гласуват само в дипломатическите и консулските представителите нищо няма да промени. Така е било до 2001 г., след което прогресивно нараства броят на подадените от чужбина гласове, а на парламентарни е най-висок. Премахването на правото да се гласува извън територията на посолствата и консулства е ограничаване на правото на гласоподаване.

Никой, който се намира в Холандия или Белгия, няма да хване самолета и да дойде да гласува, където е записан в избирателния списък, т.е. по постоянен адрес. За разлика от гласоподавателите, които се намират от другата страна на граничната бразда, които се организират и пристигат да видят роднини или имоти. Т.е. силно ще се засили потокът от идващи откъм Турция гласоподаватели, защото няма как да им забраните да влязат в страната. И отново ще наблюдаваме групи от демонстранти, седящи на Капитан Андреево, за да отброяват колко автобуса са влезли. Това не е решение. Ред може да бъде въведен, за което е необходимо да има регистър на избирателите, адрес, на който да се гласува, затворени избирателни списъци. Трудно е да се правят бакалски сметки колко би загубило и колко би спечелило ДПС. Партията на Доган вероятно ще има три мандата по-малко от гласовете от чужбина, но и останалите партии ще загубят - ГЕРБ ще имат два по-малко, а РБ - един.

Според мен промените в Изборния кодекс са хаотични, а този хаос е възможен, защото ГЕРБ оставя на малките партии да са активната страна. Това, което се пише сега, вероятно ще има ефект за президентските избори. Какво ще се случи с правилата за правене на избори догодина, никой не може да каже. Това е петото издание на Изборен кодекс - Фидосова е направила два, Манолова - два, сега отиваме към пети вариант.

/Пред marica.bg/

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе