Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

VI Пролетни дискусии на тема „Културно-историческо наследство. Памет за рода и произхода”

VI Пролетни дискусии на тема „Културно-историческо наследство. Памет за рода и произхода”

22-23 април (събота и неделя) от 10,00 в Арт салон на Радио Варна. 

Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА” организира VI Пролетни дискусии на тема „Културно-историческо наследство. Памет за рода и произхода”. В програмата участват изследователи от Варна, Пловдив, София, Добрич, Русе, Силистра. В събота от 17 ч. представяме новата книга на д-р Весела Трайкова, гл. асистент в Института за исторически изследвания към БАН – „Ранното християнство, Юстиниан и Юстиниана прима”. Вниманието на авторката е насочено към важни извори за българската история и поглед към „историческата памет и нейната употреба”.Книгата ще бъде представена от издателя Петко Атанасов, който ще разшири темата с изследването си  „Драмата на ранната църква“.

С нови проучвания се включват Тодор Димов, археолог от Добрич, и изследователят на  древната Варненска цивилизация Светлозар Попов. Журналистът от Пловдив Александър Стойчев идва с проучването си „Скритото за историята на България в светлината на древните летописи „Джагфар тарих” и „Нариман тарих” и разкрива непознати страници от духовния път на българите през вековете, разпространението на богомилството в Русия. Петко Добрев от Силистра ще разгледа темата за богомилството според историческите извори. С голям интерес очакваме и участието на д-р  Веселина Антонова, гл. специалист в Русенския Държавен архив, която е един от най-добрите познавачи на българското Възраждане, която ще ни запознае с проучванията си за семейството на легендарната Баба Тонка Обретенова. Изследване и опазване на традициите е другото тематично направление в Пролетните дискусии. Д-р Росен Гацин представя своя  проект „Етнология на Северното Черноморие”, който обхваща селищата от нос Емине до с. Дуранкулак. Славян Стоянов и Дима Тодорова ще разкажат за българските шевици, техния произход и предназначението им в бита на българите през вековете. Предстои ни среща с екипа ученици от Хуманитарната гимназия във Варна, които под ръководството на своята учителка Елеонора Николова проучват и популяризират традициите в с. Аспарухово, Варненско. С първа проява от поредицата събития по повод 130-годишнината от рождението на големия български скулптор – варненецът Кирил Шиваров – в програмата ни участва изкуствоведът Румяна Иванова, изследовател на неговия живот и творчество. Акцент в Пролетните дискусии е представянето на книгата „Къщите говорят” в неделя от 11.00 ч., с участието на авторите Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Геров от Нов български университет. Книгата е богато илюстрирана и показва красотата на няколкостотин къщи от  София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и др., които са част от нашето архитектурно богатство. Особено интересно е, че тук са отразени съдбите на хората, свързани с историите на къщите, което прави разказамного жив и увлекателен. Водещ на представянето е Християн Облаков, автор на няколко книги за видни варненски архитекти и един от най-добрите изследователи в тази област.След това предстои дискусия на тема „Проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство – фактор в образователното и духовно развитие на българите“. Ще приключим конференцията с чудесния документален филм на БНТ „Родът на Апостола“, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

И тази година Пролетните дискусии събират утвърдени и интересни автори и теми, което ще задълбочи и разшири познанията ни за богатото българско културно-историческо наследство и неговия европейски принос.

Програма

22 април (събота)

10,00 ч.  Откриване
10,15 ч. „Некрополите – цивилизационно наследство на балканския неолит в световната културна съкровищница” – Тодор Димов (Добрич) и Светлозар Попов (Варна)
10,45 ч. „Загадъчните Хамангианци” – Светлозар Попов (Варна)
11,15 ч. „Паметта за Св. Климент Охридски и измеренията на неговото дело” – д-р Весела Трайкова (Институт за исторически изследвания, БАН)
11,45 ч. „Драмата на ранната църква” – Петко Атанасов („Булга Медия“, София)
12,15 ч. „Скритото за историята на България в светлината на древните летописи „Джагфар тарих” и „Нариман тарих” – Александър Стойчев (Пловдив)
12,45 ч. „Богомилството през погледа на историческите извори” – Петко Добрев (Силистра)
13,15 – 14,00 ч. Почивка
14,00 ч. „Кукерският обичай в с. Аспарухово, Варненско” – ученици от Работилница „Културните съкровища в Аспарухово”, НГХНИ „К. Преславски” (Варна), с ръководител Елеонора Николова
14,30 ч. „Българските шевици – произход и значение” – Славян Стоянов и Дима Тодорова (Варна)
15,00 ч. „Родът Обретенови от Русе” – д-р Веселина Антонова, гл. специалист в Държавен архив – Русе
15,30 ч. Обсъждания по докладите
17,00 ч. Представяне на книгата „Ранното християнство, Юстиниян и Юстинияна Прима” от д-р Весела Трайкова. Водещ – Петко Атанасов.
18,00 ч. Закриване на първия ден от конференцията.

23 април (неделя)

10,00 ч. „Етнология на Северното Черноморие” – д-р Росен Гацин (СУ „Кл. Охридски”)
10,30 ч. „130 години от рождението на големия български скулптор – варненецът Кирил Шиваров” – Румяна Иванова (Варна)
11,00 ч. Представяне на книгата „Къщите говорят” от Мариана Мелнишка и Александър Геров. Водещ – Християн Облаков
12,00 ч. Дискусия на тема „Проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство – фактор за образователното и духовно развитие на българите“
13,00 ч. „Родът на Апостола” – документален филм на БНТ, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Режисьор Весела Смилец
14,00 ч. Закриване на Пролетните дискусии

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе