Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В село Искра чакат парите си от миналогодишната реколта тютюн

В село Искра чакат парите си от миналогодишната реколта тютюнНа прага на новата изкупна кампания тютюнопроизводителите от силистренското село Искра все още не са получили парите си за миналогодишната продукция. 35 тютюнопроизводители чакат своите над 60 хиляди лева, а напрежението в селото расте.

Жителите на Искра работят всеки ден, но получават заплата само веднъж в годината, когато продадат реколтата, ако я продадат и ако им я платят, защото месеци наред напразно чакат парите от миналогодишния тютюн. Броят си стотинките и се надяват най-после да се появи купувач и за тиквените семки. Отгледали са тонове, а цената се е сринала от 3 лева и 60 стотинки миналата година до лев и петдесет сега. Подиграват се с хората, разказва местен жител и допълва, че пътят води към банките и заеми, ако им дадат.

Ако продадем тиквените семки 1.50 – 1.30 – каква сметка ще имаме? Накъде отиваме? Наникъде. Затъваме директно надолу, възмущават се в Искра.
   
В отглеждането на тютюна са впрегнати много средства и труд и накрая производителите нямат пари дори да дадат на децата си, които учат в Силистра. Въпросът с тютюна не е решен, а държавата вече се дърпа от него, убедени са жителите на селото.

От фирмата, изкупила тютюна, за пореден път са обещали да платят най-късно в понеделник и хората се надяват. Заради проблемите с тютюна са започнали да отглеждат и други култури. Засаждат овощни градини, лук, чесън и подправки, но и за тях трудно намират пазар:

Засега пари сме взели само от кайсиите, но пак бяхме изнудвани на ниски цени. Ние се борим с времето, с държавата, с данъците. Ние сме коректни, всичко си плащаме. Ние оставаме винаги "прекараната" страна. Това чувство е най-лошо – да бъдеш "прекаран". 

Дори и да получат парите си в понеделник, само след месец играта на нерви започва отново, с новата изкупна кампания. И така е от години.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе