Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Ски учителите: Искаме нормални условия за децата на Витоша

Ски учителите: Искаме нормални условия за децата на Витоша

Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища" отправи днес категоричен апел към институциите да съдействат час по-скоро да се преустанови законовия и административен хаос, спъващ развитието на планината. На специална пресконференция в ИнфоЦентър София2018 представители на Сдружението запознаха медиите и обществеността с проблемите и пречките, които възпрепятстват обучението на децата на Витоша.

„Още от септември 2015-а сме изготвили становище и очакваме МОСВ да го вземе предвид в актуализирането на Плана за управление. Засега обаче нямаме никакъв отговор. Годините си минават, а "Витоша" си остава все така със старата инфраструктура, която вече е опасна за здравето на хората и по-специално на децата, които се обучават на ски и сноуборд," заяви председателят на Сдружението Марина Тепавичарова, която бе представителка на „Марина Спорт". Според нея деветте институции, които отговарят за планината са твърде много, това затруднява комуникацията и вземането на решения. „Въпросът е не „кой", а „защо" се спира развитието на "Витоша". Как всички курорти в България се модернизират, осъвременяват си лифтове и съоръжения, само тук това не е позволено. Витоша последна открива зимния сезон. Толкова много деца в един град с почти милион и половина жители са лишени от възможността да спортуват, да карат ски и сноуборд, да са сред природата и в планината," смята Иво Рангелов от ски-училище „Мотен". „Съоръженията са на по 30 години, всичко е оставено на произвола на съдбата в един истински хаос, а ние се молим за да работим и нямаме условия да обучаваме с младежите, които толкова обичат зимните спортове, каза още Рангелов.

Според Аспарух Мачирски, основател и ръководещ едно от първите ски-училища на Витоша – „Мачирски спорт", съществува огромен интерес сред децата да се качват и да се обучават на Витоша. „Ние обаче не можем да отговорим на този интерес, не можем да предложим нормални условия. Нещо повече – болшинството от инфраструктурата и съоръженията са архаични и опасни. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова и на нейните заместници, за това, че поддържат безупречен пътя в тежки зимни условия, но това не е достатъчно. Имаме становище по актуализацията на Плана за управление, но без реакция. Витоша е на децата на София, а те не могат да й се насладят. Тази планина не е само Алеко, има поне още 5-6 места, подходящи за обучение на ски и борд. Не може обаче да ползваме съоръжения на по 30 и повече години и да не модернизираме инфраструктурата. Става въпрос за влекчета, за изкуствен сняг, за лифтове ... Как преди 20-30 години всички писти работеха, а сега това не може да стане".

„Най-модерното" съоръжение на Витоша е отпреди 30 и няколко години, когато се организира последната Зимна универсиада на Витоша. Това е несериозно и рязко контрастира с развитието и модернизирането на останалите зимни центрове у нас, като Пампорово, Боровец, Банско, Чепеларе... Сега „топновината" е че, днес откриваме сезона с нощното каране на писта „Витошко лале", а вече е средата на януари," заяви Емануил Манчев от Ски-колеж „Дино Спорт". Той бе подкрепен от представителя на ски-училище „Атмосфера" Радослав Коритаров, който смята, че децата и младежите на столицата заслужават повече грижи и внимание в желанието им да се обучават и да се посветят на зимните спортове.

Според Румяна Чельова от „Рин Спорт" ситуацията на Ветровала е още по-тревожна. Нямаме ски-оръдие, влекчето е остаряло, от години полагаме неимоверни усилия за да осигурим що-годе условия за подготовка на скиори и бордисти. Съоръженията вече са опасни, крайно време е да не се пречи на тези, които искат да ги модернизират. Хората обичат планината и белите спортове, а когато дойдат при нас за обучение - ние ги разочароваме," каза още Чельова.

„В цяла България сезонът е в разгара си, а ние едва днес можем предложим на софиянци и техните деца една отворена писта, която е и единствената сега на Витоша," заяви Радослав Пеев от "Витоша ски", които са собственици на съоръжения в ски-зона Алеко и на Ветровала. „Основният проблем е липсата на достатъчно сняг, който по другите места се решава с производството на изкуствен. Ние обаче сме затруднени, защото не се разрешава оформянето на един малък водоем, който освен това ще спомага за потушаването на евентуални пожари. Лифтовете са по на 30 и повече години, Драгалевският този сезон става на 50 години. Те вече стават невъзможни за ремонтиране, поддръжка и дори опасни. Имаме желание и средства да подменим въпросните съоръжения, но законът не ни позволява, защото това се води ново строителство според разпоредбите на Плана за управление. В омагьосан кръг сме, а от това страдат хората и децата, които искат да карат ски и борд. Защо само на Витоша се спъва подмяната на лифтовете... Как това се прави без проблеми в другите зимни центрове на България... Ние не сме тръгнали да строим хотели, казина и ресторанти в планината. Желанието ни е просто да представим нормални условия за практикуване и обучение по ски и борд за децата, за да може повече от тях да спортуват, да бъдат сред природата" заяви още Радослав Пеев.

На пресконференцията стана ясно, че от днес писта „Витошко лале" ще бъде открита за нощно каране. Часовете всяка вечер са от 18.30 – 22 ч. В събота от 11 ч. на Меча поляна край х. Алеко се организира голям празник по "Световен ден на снега Витоша зимен фест", на който добре дошли са деца и младежи за множество спортни състезания, игри, програми и забавни конкурси.

3 Коментара

  1. Прави са. Всички ги искаме, обаче за едни платени протестърчета, които си играят на еколози не е добре да има нормални условия на Витоша. Та нали тогава ще лъснат всичките им далавери, които са въртени там от Тома Белев. Не е изгодно да има нормални условя, защото и хората, които им плащат за глупавите протести не го искат. Целта е да се създават колкото се може повече проблеми на Витоша. Така хем екологчетата ще имат постоянно за какво да рекетират някой за пари, хем хората, които им плащат ще се опитат да завземат концесията на Витоша. Да не смятате, че като дойдат те и нещата ще се оправят? Просто ще платят по една тлъста пачка на Тома Белев и останалите измислени екологчета и те ще сменят веднага тона.

  2. Желание явно има, сега остава и министерството да си свърши работата

  3. Сега се изказват учителите, скоро и родителите и дано някой се вслуша

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе