Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов иска: Без военни в Черно море (ОБЗОР)

Борисов иска: Без военни в Черно море (ОБЗОР)

Ще говори с евролидерите да цъфтят бизнесът и туризмът, ракети и кораби не помагат на народите

Черно море да е зона без военни кораби и подводници. Това поиска премиерът Бойко Борисов. Докато на среща на върха на НАТО във Варшава се обсъжда именно подсилването на източния фланг, министър-председателят обяви вчера в Стара Загора: "По-добре лош мир, отколкото добра война." И коментира "офертата" за обща флотилия в Черно море срещу Русия. "Аз бих стигнал дори до крайности в тази посока - Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона. Зона без военни, без подводници, без кораби", заяви Борисов. Но уточни, че тепърва иска да го предложи и да се преговори в Европа.

"Нека бизнесът, туризмът, добивът на нефт и газ, риболовът да цъфти в това море", обясни желанието си премиерът. И се зачуди "какво ще донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни". Борисов разкри, че на разговорите си с премиери и президенти на други страни винаги е споделял желанието си за демилитаризиране на Черно море. "А виждате сега всеки ден София е затворена, защото има някой гост", каза премиерът. В подкрепа на идеята той допълни, че на срещите си с хората всеки го пита за път, пречиствателна станция, пенсии, заплати, но никой досега не го е попитал "кога ще купиш нови изтребители и ракети".

"Има държави, които искат много повече въоръжаване и армия да се струпва. Но аз винаги казвам, че това води до реципрочна реакция. Трябва да търсим мостове за сближаване, защото хората ще го усетят. Другото е много страшно, а светът е забравил какво е война", прикани Борисов. Премиерът коментира и избора на британците да си тръгнат от Европейския съюз. "Вижте в Англия с един Брекзит и като не си премериш крачките какво се случва - с 10% обедняха англичаните. Сметнете какви пари е това. Рекордно им падна лирата", обясни Борисов. Той ги похвали все пак за решението да не бързат със задействане на чл. 50 от Лисабонския договор, който е за изход от съюз. "Те и досега не бяха в Шенген, имаха паунд, воланите са им вдясно. Но намирахме начин да живеем и да сме си от полза. Надявам се и сега на подобен вариант в Европа", посочи Борисов.

Премиерът пристигна на събота в Стара Загора, за да открие регионалния център за управление на отпадъците. Той, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Стара Загора Живко Тодоров прерязаха лентата на новото депо, от което ще се възползват жителите на 12 общини. Съоръжението е изградено по ОП "Околна среда", а цената му е 52 млн. лв. "Аз знам като кмет какво е държавата да е срещу кмета и да ти прави кризи с боклука", призна на церемонията премиерът. И заключи: "Много се радвам за община Стара Загора и другите 12 общини, където ще могат да складират битовите си отпадъци, те да се сепарират и да им мирише на хората на борчета. Това е екология, здраве".

Канят Бойко за третия мост над Босфора

Премиерът Бойко Борисов получи покана от новоизбрания премиер на Турция Бинали Йълдъръм да присъства на откриването на третия мост над Босфора през август. Българският министър-председател проведе телефонен разговор с колегата си, за да го поздрави за поста и да пожелае здраве и спокойствие по повод мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Двамата обсъдиха още бежанската криза и споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на нелегалните мигранти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе