Извънредни новини

ЦСКА иска трофей след луда нощ (ОБЗОР)

ЦСКА иска трофей след луда нощ (ОБЗОР)

Румънци зарязаха "Стяуа" заради "червените"

17 в ареста за дрога помрачиха празника на "Армията"

Еуфория, пирошоу и невиждана радост в редиците на ЦСКА. Това е накратко равносметката след мача реванш за купата на България между "червените" и "Берое". Двубой, в който "армейците" отново победиха старозагорци с 2:0 и общ резултат от 4:0 си уредиха мач за трофея на националния стадион "Васил Левски" на 25 май. Така ЦСКА е първият третодевизионен клуб, които се класира за последния мач в турнира. Над 14 000 фена драха гърла за своя любим клуб. Хореографията също бе впечатляваща. Като в началото на второто полувреме, огромен трансперант по повод 140 години от Априлското въстание, цъфна върху целия сектор "Г". Цялата "червена" агитка запя в един глас химна на България. Дори феновете на "Берое" се включиха с тях. Емоциите след победата завладяха всички в "Борисовата градина". Фенове, футболисти и шефове пожелаха титлата. "Горе долу една година работа ни струва да стигнем до тук. Готвихме се сериозна за тези мачове. Сега за мен е важно да вдигна купата на 25-и май", заяви капитанът на ЦСКА Борис Галчев, който отново се раздаде с цялото си сърце. "Това не е всичко. Надявам се да продължим с добрата игра и с хубавите резултати. Надявам се, че ще останем здраво стъпили на земята. Сега трябва да погледнем само към финала", заяви пък спортният директор на ЦСКА Пламен Марков. Друг от шефовете на "червените" Александър Тодоров също заяви, че отборът съвсем спокойно може да вдигне купата. Феновете пък коментираха, че трофея със сигурност ще бъде за "армейците", докато се прибираха по домовете си. Най-колоритни се оказаха група румънски фенове. Те разпънаха трансперант за братската дружба между ЦСКА и "Стяуа" и подкрепяха 90 минути своите другари. Медиите отвъд Дунав пишат, че два автобуса от Букурещ са потеглили към София. Интересно е, че те са зарязали своя "Стяуа", които по същото време играха 1/2 финал реванш за купата на Румъния. Реваншът там бе срещу местния съперник "Динамо" (2:2), които в последствие се класираха на финал след повече голове на чужд терен. Румънците обаче предпочели да подкрепят ЦСКА пред това да дерат гърла на дербито на Букурещ.

Медиите от цял свят също отчетоха постижението на "червените". Английският "Дейли Мейл" също се потресе от успеха на ЦСКА. "За първи път отбор от 3 дивизия стига финал за купата в България", написа изданието.

Засилените мерки за сигурност пък дадоха своя резултат. Почти никакви инциденти нямаше на "Армията". Около 35 пияни фена бяха върнати да гледат мача по телевизията. Над 17 обаче бяха и задържаните, заради употреба на наркотици. "Стандарт" видя, че пред сектор "А", докато влизаха и последните фенове на стадиона, четирима бяха вкарани в бус на полицията. Служители на МВР водеха задържаните до тоалетна в музея на ЦСКА. А други пък се разправяха няколко минути с полицаите - защо ги изгонили от стадиона. Униформените кротко им обясняваха, че са пили доста и няма как да ги допуснат вътре. "34 души, употребили алкохол, не са били допуснати до спортното съоръжение. В други 18 са намерени забранени предмети и вещи. На шестима футболни фенове, самонаранили се по ръцете с факли, е оказана медицинска помощ. При използване на пиротехнически изделия от запалянковци по време на мача са обгорени леко униформите на трима полицаи", съобщиха и от пресцентъра на МВР.

Футболистите на ЦСКА също изненадаха с хореография след двубоя. При прозвучаването на последния съдийски сигнал играчите се засилиха с плонжове към сектор "В". След това се събраха на центъра и хванати за ръце, направиха буквата "С" (от англ. за CSKA). Ръководството на "червените" също благодари на феновете за тяхната подкрепа. "Направихте нещо, което не се бе случвало от много години. За пореден път бяхте уникални и неповторими. Изключително горди се чувстваме, че извървяхме заедно своя път към финала. Всички на финала!", написаха шефовете на ЦСКА в официалния сайт на клуба.

Янев се облизва за Висшата лига

Треньорът на ЦСКА Христо Янев бе доста емоционален след победата и дори поиска от другия сезон "червените" да бъдат върнати в елита. "Резултатът го показа по категоричен начин, поздравявам тези страхотни момчета, тази невероятна публика, победата е за половин България. Горд съм с тези момчета. Концепцията беше да победим и двата мача, защото сме ЦСКА, защото сме марка и трябва да се доказваме всеки мач. Благодаря за подкрепата, благодаря, че са зад нас цяла година и резултатът е налице. Трябва да бъдем реалисти, нивото в "А" група е високо, надявам се догодина да сме там и да видим къде ни е мястото. Сериозни момчета, много футболни качества в тях, горд съм с тях", каза Христо Янев. "Най-напред да честитя победата на ЦСКА и класирането на финала. Два коренно различни мача изиграхме, загубихме мача още в Стара Загора. Не се бяхме отчаяли, направихме всичко възможно. Контролирахме мача тук, а в Стара Загора играхме много слабо", заяви пък треньорът на "Берое" Пламен Липенски.

Феновете дръпнаха конско на заралии

След загубата с 0:2 на стадион "Българска Армия" играчите на "Берое" трябваше да изтърпят срама пред своите фенове. Около 1000 заралии пропътуваха разстоянието от Стара Загора до София, за да подкрепят своите любимци, които обаче ги разочароваха отново. Когато загубата стана факт с последния съдийски сигнал феновете привикаха играчите при себе си, за да им търсят обяснение. Няколко човека от агитката на "Берое" се покатериха по оградата на сектор "Б" и влезнаха в пряк диалог с капитана на старозагорци Иво Иванов. След няколко минути разменяне на реплики играчите в зелено успяха да успокоят своите привърженици. Дали с обещание за класиране за евротурнирите или с друго - не стана ясно.

Лечков: УЕФА си чака парите от "червените"

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков коментира ситуацията, в която се намира ЦСКА. "Играл съм и съм ставал шампион с ЦСКА. Никой не постъпва по никакъв начин с тях, имаха няколко ръководства, които докараха самия отбор до това състояние. БФС няма никакъв пръст в това нещо. Задълженията на ЦСКА към държавата не касаят БФС, но ние сме регулаторен орган на УЕФА, а там има много спечелени дела от треньори, футболисти и мениджъри, осъдили ЦСКА. Оттам пък ни държат сметка на нас защо не се плащат тези пари. Ако те си имат някакви споразумения с тези кредитори, независимо към старото или новото дружество, да се опитат да ги разсрочат тези задължения, пак ще е нещо. Но това не решава проблема", заяви Лечков пред БНТ. "Защо феновете протестират пред БФС, къде е нашата вина? Ние също сме подложени на лицензиране. БФС трябва да получи лиценз от УЕФА, за да може да управлява", допълни заместникът на Борислав Михайлов.

Коментар
Родният футбол е неадекватен

В сряда вечер на ст. "Българска армия" ЦСКА победи за втори път "Берое" и се класира за финала в турнира за купата на България. Нещо на пръв поглед напълно нормално с оглед традициите на двата тима в историята на футбола ни. Но, всъщност, сега "червените" ритат във "В" група и бият с по над 3-4 гола (минимум) съперниците си. Те имат за треньор Христо Янев. Той бе повече от добър играч, но сега прави първите стъпки в професията си. Освен това твърди титуляри при него са момчета като Чорбаджийски, Маламов, Кикарин и Цветков, който хич нямат опит срещу елитните тимове. От другата страна пък бе "Берое". Стабилен в изявите си в последните години. Вицешампион на България. След двата двубоя може да се каже едно - ЦСКА надигра старозагорци и заслужено ликува. Но ако оставим настрана еуфорията на хилядите дошли на "Армията" - какво говори този "червен" успех за родния футбол? Че е неадекватен. По всички показатели. Оказва се, че голобрадите момчета на Христо Янев са по-силни от големите звезди Спас Делев, Елиаш, Атанас Зехиров, Исмаил Иса и прочие. А за какво на въпросните футболисти се дават по-големи заплати от тази на Маламов? А предстои Висша лига! В нея пак ли няма да има таван на заплатите? Пак ли ще се взимат неадекватни чужденци с високи възнаграждения? Пак ли ще се разчита на прехвалени "звезди" вкарали 2-3 случайни гола? Ако отговорът на тези въпроси е "да", то футболът ни просто ще продължи да е неадекватен.
Димитър Пенев

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе