Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Куп звезди идват за Маратон Стара Загора в неделя

Куп звезди идват за Маратон Стара Загора в неделя

Дебютният Маратон Стара Загора се очертава като много силен и интересен, поне според предварителните заявки. Състезанието със старт тази неделя в 9.00 ч. пред Общината е валидно за Световно първенство за глухи и това качва осезаемо нивото на участниците.

Четири мъже и четири жени от Кения са в стартовия списък за шампионата на планетата, най-впечатляващи са визитките на Симон Чероно, който идва с личен рекорд 2.24 ч. Турчинът Ондер Каракула пък има резултат 2.35 ч. Извън Световното първенство пристигнаха много силни заявки от Унгария. В Стара Загора ще бяга победителят от маратона в Солун 2014 Тамаш Наги с личен рекорд 2.22 ч., при жените също от Унгария пристига Хелен Шонге с лично постижение 2.50 ч.
„Видно е, че новоучредената от тази година верига от маратони в България набира ход. Първото състезание преди месец във Варна премина много успешно, сега в Стара Загора също се очертава класен старт. Сред участниците има силни атлети с впечатляващи резултати. Надявам се събитието в неделя да се превърне в един истински празник за града. Целта е да привлечем повече хора в спорта, да създадем трайни навици за бягане, джогинг, за постоянен двигателен режим. Благодаря на Общината, която за кратко време подготви състезанието," заяви на пресконференция днес Красен Кралев, министър на младежта и спорта.

Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора, даде повече подробности около предстоящите в неделя стартове, в които ще вземат участие нашите атлети Станимир Ненов, Желязко Желев и др, а край трасето ще бъдат легендите Михаил Желев, Евгени Йорданов и др. „Маратонът ще определи световните шампиони за хора с увреден слух, което вдига допълнително нивото му," поясни Чахова.

„След успешното начало във Варна, опитваме да надграждаме сага в Стара Загора за да завършим подобаващо веригата с финала на 9 октомври със Софийския маратон, който тази година е валиден за Балкански шампионат. Благодаря на министър Кралев и на общинското ръководство в Стара Загора за енергията, които вложиха в организацията на Маратона в Стара Загора. Положиха се много усилия за да се лицензира трасето в Стара Загора и да може тези 24 състезатели да определят световните шампиони за глухи," заяви председателят на Асоциация „Спорт в свободното време, Анатоли Илиев, един от основните организатори на маратона в Стара Загора.

Победителят в Маратон Варна преди месец Ахмет Насеф (Ит) и сега ще застане на старт в търсене на втора поредна победа и спечелване на общия бонус от веригата. Същевременно добре познатите елитни кенийски лекоатлети пристигат отново в България за да участват и в Старозагорския маратон. Новината потвърди техният мениджър Марк Корстенс, белгиецът също ще дойде у нас в петък, силно заинтересуван от новоучредената верига маратони. Победителката от Маратон Варна преди месец Еверлин Косгей и нейните сънародници Патрик Муриуки и Кенеди Кипкиего имат амбицията да бъдат сред фаворитите и във второто изпитание.

И тримата бяха сред главните действащи лица преди месец в морската ни столица. Еверлин Косгей бе безапелационната шампионка, докато Кипкиего и Муриуки завършиха съответно втори и трети след победителя Ахмет Насеф(Ит). 30-годишната Еверлин е шампионка на Кения на 10 000 м за девойки и има лично постижение в маратона 2.39 ч.

Кипкиего е 26-годишен, личният му рекорд на полумаратон е 1.00:31 ч. от старт в Италия миналата година. В кариерата си има 4 маратона с лично постижение 2.12 ч. от Анеси(Фр). С най-впечатляваща визитка е 27-годишният Патрик Муриуки, който има 9 пробягани маратона, два пъти е завършвал за 2.10 ч., което е гросмайсторско за тази дисциплина. Шампион от маратона в Мюнстер(Гер) през 2010 г.

Тримата пристигат тази вечер от Найроби през Истанбул в София и в събота сутрин ще направят дежурната си тренировка по улиците и парковете на Стара Загора. Всички те заедно с Насеф са все още в играта за допълнителния бонус от 20 000 лв., който се дава на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система, която обхваща стартовете във Варна, Стара Загора и София(на 9 октомври).

Заявки за участие са дали още състезатели от Португалия, Белгия, Япония, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко, Швеция.

Старозагорският маратон впечатлява и със значителния си награден фонд. Победителите в отделните дистанции и при мъжете, и при жените ще получат следните парични премии: за 42.195 км по 4000 евро и т.н. до десето място, за 21 км по 750 € и за 10.5 км по 300 € и т.н. до шесто място. Наред с това са предвидени солидни бонуси и за медалистите при ветераните във всички дистанции.

Дебютният Маратон Стара Загора ще се състои на 26-и юни и е част от първата за България верига маратони, учредена тази година под мотото „Бягането начин на живот". Старт/финалът е точно в 9.00 ч. на площада пред Общината. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите трите дистанции ще бъдат отличени с медал за участие, като спомен от събитието.
От площада маршрутът продължава на изток по бул."Цар Симеон Велики", след което състезателите преминават по бул.„Никола Петков". В района на магазин „Метро" правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Участниците в големия маратон пробягват 4.

Всеки участник в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км, трябва да има попълнена регистрационна форма, като направена регистрация без заплатена такса не се счита за валидна. Срещу това състезателите в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км получават стартов номер с електронен чип за измерване на времето на пробяганото разcтояние, медицинска помощ, възпоменателен подарък, осигуряване на гардероб за съхраняване на дрехите, освежителни и подкрепителни пунктове на всеки 5 км по трасето и на финала. Контролното време за класическия маратон е 5.30 ч., а за 21 км 3 ч.

Два дни преди състезанието пред Община Стара Загора ще бъде изграден Информационен пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера, който ще работи до 19 ч. В класическия маратон право на участие имат само тези, които са навършили 18 години до деня на състезанието (родени 1999 г. и преди).

Първото издание на Старозагорският маратон вдига още нивото си с факта, че ще определи световните шампиони сред хората с увреден слух. Над 20 състезатели от провеждащия се по същото време в Стара Загора шампионат на планетата за глухи ще вземат участие в състезанието и така ще придадат допълнителен авторитет и заряд на предстоящото следващия уикенд събитие. Така, на практика организаторите на Маратон Стара Загора подпомогнаха провеждането на Световното първенство и съдействаха за провеждането му по изискванията на световните стандарти.

Маратон Стара Загора вече е с международен лиценз от IAAF и AIMS за дистанциите маратон и полумаратон, получен след одобрение от Световната атлетическа федерация и Асоциацията на средните и дълги шосейни бягания.
За първи път в историята, през 2016 г. се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията. Дебютното издание под мотото „Бягането - начин на живот" предвижда следните маратони: във Варна на 15 май (който вече се състоя с победители италианецът Ахмет Насеф при мъжете и кенийката Еверлин Косгей при жените), в Стара Загора на 26 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие в финала от българската маратонска верига.

Наред с това, организаторите осигуряват рекорден общ награден фонд, а за най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система са предвидени допълнителни по 20 000 лв. бонус. Организатори на предстоящия на 26 юни маратон са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, БОК, Асоциация „Спорт в свободното време", СК по лека атлетика Берое и СК Ракета.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе