Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Представяне на книгата „Изначалният хляб. Възкресението на лимеца“ на Емил Елмазов

Представяне на книгата „Изначалният хляб. Възкресението на лимеца“ на Емил Елмазов

25 ноември (петък), Концертно студио на Радио Варна, от 18 ч.

Сдружение "България - дух и култура" със съдействието на Община Варна организира провеждането на XXI-та национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ на 26-27 ноември 2016 г. от 9,30 до 18 ч. в Пленарна зала на общината

Варненската историческа конференция вече 20 години събира изследователи и съмишленици, които търсят истината за българската история, за духовния път на българите през вековете, за техния принос в развитието на Европа и света.

Стартираме на 25 ноември (петък) с известния изследовател на традициите в билколечението и храненето на българите Емил Елмазов и представяне на книгата му „Изначалният хляб. Възкресението на лимеца“. В програмата на конференцията авторът ще изнесе доклад за богомилската медицина.

Очакваме над 30 участници от Варна, София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Добрич, Силистра и др. Варненският форум дава възможност да се чуе думата на автори, които имат смелостта да преодолеят многобройните фалшификации в българската историография, идеологическите табута, да разкрият древните знания на българите и техните постижения, да потърсят корените на българската държавност, да променят натрапените лъжливи представи за „шепата конници“ начело с Аспарух, основали българската държава. От тази трибуна тръгват десетки сериозни проучвания, публикувани в сборниците с доклади, авторски книги,в интернет сайта на конференцията, които запълват множество бели петна в българската историческа наука. Поставихме като акцент темата „Памет за рода и произхода“, която започнахме по време на Пролетните дискусии през април т. г. и продължаваме с родови проучвания, търсения за българското родословие във фолклора, в етнографията, в семейните традиции, в документалното богатство на архивите. С тази тема са свързани докладите на големия изследовател на българското минало Стоян Райчевски,  на проф. д-р Ерика Лазарова от БАН, историята на потомствения дърворезбар от Трявна – Уста Дарин, проучването на учениците от Хуманитарната гимназия във Варна за женската ченгенска носия като културен знак. Костадин Костадинов ще разкаже за дейността по опазването на българските военно-исторически паметници, етнологът д-р Росен Гацин ще говори за традициите в читалищното дело в България по повод 160 години от неговото основаване. Ще бъде представен пловдивският проект „Българските корени“ и неговите уникални продукти – календари за 2017 г. с автентични женски носии, с хайдушки облекла и оръжия и др. Очакваме с интерес документалния филм „Печели, който е търпелив“, разказ за дирята на три поколения дипломати от рода Станчови. Нашите дългогодишни участници от Стара Загора Ангел Манев и Таньо Танев ще ни представят нови проучвания за свещената азбука глаголица и хронологията в историческото развитие.

През последните няколко години в българската историография се засили интересът към богомилското учение и неговото влияние в духовния живот на българите, неговото разпространение и роля в Европа. Тази тема стана много популярна и в медиите, стотици хора участват в пътуващите семинари по пътя на богомилите, които организира фондация „Виделей“. Поканили сме с нови проучвания най-известните изследователи на темата богомили в лицето на доц. д-р Веселина Вачкова, Христо Буковски, Александър Стойчев. Емил Елмазов ще ни запознае с изследването си за богомилската медицина. Елена Икономова ще разкаже за успешно приключилата едногодишна работа по инициативата за ремонта на параклиса „Св. Иван Рилски“ в Странджа, който пази паметта за богомилите. Извори за българската история представят Славян Стоянов, Веселин Тракийски, Анастас Ангелов, Александър Стойчев.

При откриването на форума в 9,30 ч. на 26.11. отново ще чуем любими патриотични песни в изпълнение на хор „Морски звуци“. Във фоайето на Пленарна зала ще бъдат изложени картини на историческа тема, дело на варненския художник Славян Стоянов.

Както винаги, ще има щанд с книги на автори, участващи в конференцията, сборници с доклади от форума.

XXI-та национална конференция във Варна продължава традицията на едно вълнуващо културно събитие, което зарежда с творческа енергия, дълбоки познания и чувство на единение на българите.






Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе