Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Опасно горещо ще е и утре в почти цялата страна

Опасно горещо ще е и утре в почти цялата страна

Синоптиците обявиха за утре, 1 юли, най-високата степен на предупреждение за опасни горещини.

Червен код ще бъде в сила за почти цяла Северна България – от област Монтана на запад до област Силистра на изток, както и за цялата Горнотракийска низина и Източните Родопи.

В тези райони утре се очакват температури от 41 до 44 градуса. За останалата част от страната кодът е оранжев с температури от 38 до 41 градуса. 

 

Заради жегите Главната инспекция по труда напомни на работодателите да осигурят безопасни условия на труд, особено за работещите на открито. 

Над 3 хиляди бутилки с минерална вода бяха раздадени на три места в София – около НДК, на "Орлов мост" и пред храм "Света Неделя". Хората останаха доволни от инициативата на Общината:

О, това е рай. На 40 градуса не се издържа без вода, ще ни разхлади, надявам се.

Заради високите температури пункт за раздаване на студена минерална вода беше разкрит и в Пазарджик. За хората, които се чувстват зле в горещините, може да бъде измерено и кръвното налягане.

Оранжев код за много високи температури бе обявен за почти всички области в страната. Очаква се на места температурите да достигнат до и над 40 градуса. Само в седем области кодът е жълт.

Специалистите съветват хората да приемат повече течности и да избягват разходките на слънце в най-горещите часове на деня.

Високите температури крият риск и от пожари. Опасността от тях е най-висока в 10 области. Екстремален индекс за опасност от пожари има в 10 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Степента на предупреждението важи за части от областите: Видин, Плевен, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Благоевград. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Много голям индекс за опасност от пожари има в цяла Севeрна България, с изключение на област Ловеч, както и в южната и югоизточната част на страната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе