Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Фронтекс: Вълна от африканци идва към Европа

Фронтекс: Вълна от африканци идва към Европа

Имигрантската криза не е отминала, а към Европа идва още по-голяма вълна от бежанци – предимно от Африка. Това предупреждава директорът на Европейската агенция за управление на външните граници „Фронтекс" Фабрис Леджери. Междувременно с началото на лятото са зачестили случаите на секстормоз от страна на имигранти срещу жени в Германия.

В момента ситуацията на Балканите е спокойна, но в същото време се открива нов център през който мигрантите се отправят към Европа - от Северна Африка през Италия. Там минават 13-14 пъти повече хора, отколкото от Турция в Гърция, предупреждава Леджери. Либия не е единствената държава, която се превръща в център за мигрантите. Египет е новата гореща точка за трафикантите на хора. "Еритрея се управлява от брутална диктатура и има масово преследване на хора. Тези лица имат нужда от защита. Има и хора, които напускат Сенегал, Гамбия, Нигерия и Брегът на слоновата кост в търсеното на по-добро бъдеще", казва още Леджери, цитиран от в. "Хамбургер моргенпост." Според него все още има доста пробойни по т.нар. "Балкански маршрут" и поради тази причина има опасност от нелегални мигранти.

„Новата мигрантска вълна, пред която ще се изправи Европа това лято, ще бъде по-голяма и ще има повече хора от Африка", предупреждава още Леджери.
Междувременно германски медии съобщиха за зачестили оплаквания за насилие срещу жени край басейните в град Дюселдорф. По данни на вестник „Билд", от началото на сезона на откритите плажове в Дюселдорф има „значително повишаване на престъпленията от сексуален характер", извършвани и от непълнолетни. Изданието посочва, че престъпниците, ако успеят да ги идентифицират, са преобладаващо новопристигнали в страната млади хора.

Белгия плаща на пришълците да си ходят

Белгийските власти откриха нов начин да се справят с напиращите в страната икономически имигранти. Те дават средства на желаещите да се върнат у дома и да започнат там нов бизнес.
През 2015 г. над 4000 души от 35 476 новопристигнали са се възползвали от предложението. Повече от 2000 души са напуснали доброволно кралството до средата на тази година. Това са основно имигранти от Ирак и Пакистан, които не бягат от преследване, а търсят по-добро икономическо бъдеще за себе си в Европа. Размерът на средствата е индивидуален и не се отпуска като пари на ръка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе