Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Спипахме французин, свързан с братята атентатори от Париж

Спипахме французин, свързан с братята атентатори от Париж

Хасково. 29-годишен френски гражданин от хаитянски произход - Фриц Жоли Жоакен, ще бъде екстрадиран във Франция след искане от тамошните съдебни власти и европейска заповед за арест, стана ясно днес в Хасковския окръжен съд. По непотвърдена информация французинът е свързан с братята атентатори Куаши, отговорни за терористината атака в сатиричното издание "Шарли ебдо" в Париж.

Жоакен е задържан на ГКПП Капитан Андреево на 1-ви януари в автобус след сигнал на съпругата му - французойка, родена в Судан, че на 30-ти декември е отвлякъл 3-годишния им син Рахман.

Твърденията на жената са, че съпругът й отпътувал от Париж и трябвало да мине през България и Турция към крайната си спирка Сирия, където иска да отведе момченцено, за да го направи войн на джихада.

Според жалбата на съпругата на Жоакен тези й съмнения идвали от факта, че той приел исляма преди 15 години, но забелязала, че напоследък се радикализирал.

Според обясненията на Фриц Жоли Жоакен, свалянето от автобуса било изненада за него. Той обясни, че пътувал по редовната линия към Истанбул за планирана почивка със сина си и приятелката си.

След като е прибрано от социалните служиби у нас, момченцето е вече при майка си под надзора на представители на фернското посолство.

В съдебната зала в понеделник Фриц Жоакен даде писмено съгласие да бъде екстрадиран във Франция и дори помоли това да стане час по-скоро. Същинското дело за екстрадацията му ще протече този петък.

Междувременно в кулоарите на съда се заговори, че има и втора заповед с искане за екстрадацията на 29-годишния французин от хаитянски произход, по обвинение в тероризъм и съпричастност към група на джихадисти. Тя я свързана със събитията от 7-и януари и атентата във френското списание" Шарли Ебдо". Засега няма официална информация, която да потвърди това, но според слуховете става въпрос за връзка между Жоакен и братята атентатори Куаши.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе