Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

"Феникс" от карбон гони титла в екомаратона

Сюзън и Илияна от Русе ще пилотират легнали в Лондон, натискат газта с палец

На пръв поглед Сюзън Мехмедова и Илияна Минковска са две миниатюрни дами. Двете обаче ще подкарат карбоновия болид на Русенския университет на Shell Eco-marathon. Състезанието за енергийна ефективност на пътя, в което участват студенти и ученици от цял свят, ще се проведе в Лондон в края на юни. Сюзън и Илияна ще са облечени в неопренови костюми досущ като пилотите във Формула 1. Натискат газта с палеца на дясната си ръка, а краката им гледат да стоят далеч от двата миниатюрни педала в предната част на "коритото". Специален Линукс софтуер изобразява на малък дисплей на волана перфектния режим на каране. "Ако карат с по-малка скорост, светва червена зона и тогава трябва да подадат газ", обяснява за "Стандарт" един от шефовете на тима Данчо Гунев. Организаторите на Екомаратона са изпратили предварително схема на пистата в олимпийския парк на Лондон с всички виражи и наклони, а софтуерните експерти са написали специална програма, която показва най-добрия режим на каране.

"Оттук нататък всичко е лично майсторство. Макар да има реална тренировка по трасето, всичко вече ще зависи от опита на Сюзън и Илияна, защото промени в софтуера трудно могат да се направят на място", казва Гунев. Според софтуера перфектната скорост, която ще позволи, да се изминат най-много километри с най-малко енергия, е 32 км/ч. Но всичко е относително, защото по наклон надолу пускаш автомобила по инерция, а при изкачване трябва да натискаш потенциометъра с палеца, за да преодолееш гравитацията. Така че всичко е в нежните ръце на двете момичета. Те са единствените българки, които управляват болиди на екомаратона. "Жените са по-скоро изключение на маратона. Но Сюзън и Илияна вече са спечелили битката със силния пол в лицето на състудента им Виктор. Затова през 2014 в Манила първа кара Илияна, а през 2015 г. в Детройт зад волана сяда Сюзън. Тази година в Лондон двете ще се сменят през 10 обиколки, а тимът от Русе смята, че хибридът между двете ще им донесе успех - по-предно класиране от миналогодишното 24-о място.

Колкото и да е субективно, болидът на русенци е най-красив като дизайн от трите български коли, които ще участват в Лондон. Воланът е проектиран с 3D-принтер, управлението е с бутони, досущ като болид във Формула 1. Затова инженерният екип се е прицелил към приза в категория "Дизайн на превозно средство".

Но всъщност най-иновативно в болида е специалният контролер за управление на електродвигателя. Колата е с променена зъбна предавка на задвижване, а самите зъбни колела са изработени от полиамид.

Не по-малко иновации са внедрили и учениците от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство от Чепеларе. Техният автомобил участва в същата категория "Прототипи". Но за разлика от русенци, където няма носеща рама на шасито, тук тя е изработена от алуминий. Чепеларци са заложили на керамични лагери, а гумите им се са свръхтънки и се помпат до 11 атмосфери. Третият български участник до последно крие автомобила си. Софиянци от Техническия университет показаха само макет на изработената изцяло от карбон градска кола. Тя е с 4 колела, а за разлика от прототипите, в нея човек седи в нормално положение.

Автомобилът е наречен "Феникс", на няколко пъти се класира втори, като губи от французи. Тази година обаче нашите са решени да спечелят титлата. Затова участват с изцяло нова разработка. Представянето на трите български екипа стана в присъствието на британската посланичка Ема Кейт Хопкинс и холандския амбасадор Том ван Оорсхот. До шефката на Шел България Камелия Славейкова застанаха и представители на "ING банк, "Хюлет Пакард" и "Нестле", които също подкрепят инициативата за намаляването на емисиите на въглероден диоксид и за откриване на нови интелигентни решения за мобилност. Шел провежда подобен екомаратон вече 31-ва година, а най-хубавото е насърчаването на иновативността, креативността на младите хора. Това е реален пример за сътрудничество между ученици, студенти и бизнеса, заяви посланик Том ван Оорсхот.

"Голямото предизвикателство е как светът да произвежда и консумира повече енергия, като намалява емисиите от въглероден диоксид. Партньорството, за да преживеем прехода към нисковъглеродно общество, ще бъде ключово за намиране на решения, които никоя компания сама не може да постигне", каза изпълнителният директор на "Шел България" Камелия Славейкова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе