Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Каракачанов: В Европа гледат малко отгоре на нещата

Каракачанов: В Европа гледат малко отгоре на нещата

Аз не смятам, че да си националист трябва да бъде предимно на антиевропейска основа. Аз няма да влизам в научния текст, който са ми написали от "Отбранителна политика". Аз ще разсъждавам, защото е по-важно. Може ли да има обща европейска сигурност и армия - може, защото ЕС ще загуби ролята, която и без това не си е издействала още като фактор за сигурност към своите членки. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на дискусия на тема: „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана".

Няма страна в която да има икономика без потенциал в сигурността. Много хора ще кажат Швейцария, но тя отделя много по-малко пари за сигурност и това е факт. По отношение на сътрудничеството във военнопромишлената област. Ако този проект означава да бъдат включени всички страни равнопоставени, ще има смисъл. Не трябва да играем на малки и големи, което е практика, а всички да сме равни, обясни той.

Ние изоставаме много в отбраната. Можем ли да говорим за модернизация без да имаме мотивиран личен състав? Първите 15 до 20 години в армията се пипаше с мръсни политически ръкавици и това нанесе огромни поражения. Увеличението на заплатите е стъпка в правилната посока. От тук идва друг въпрос - модернизация или поддръжка? Трябва да поемем ангажимент и да поддържаме, и да модернизираме сегашната техника. Усилията трябва да са насочени в двете посоки. Докато движим проекта за модернизация, трябва да се движат фрегатите и да извадим потенциала на това, което имаме сега. Трябва да се пипа прозрачно, отсече той.

Обществото обича армията, но се интересува и от това как се изразходват парите. С тези принципи трябва да вървим към повишаване способностите на военните ни сили. В проектите за модернизация за машините и корабите, възможността да включим военнопромишления ни комплекс е голяма. Защо да не си ги правим сами? Трябва да разберат, че не сме купувач в магазина, който е отделил пари от скъсания джоб на българския данъкоплатец, заяви още Каракачанов.

Ние също имаме военна индустрия. И тя работи доста добре. Не може обаче тя да стои в страни. В Брюксел трябва да помислят за това, отсече вицепремиерът.

Много се радвам, че преди няколко дни с министъра на отбраната на Франция го обсъдих и получих разбиране и това е малка крачка. Все още имам личното впечатление, че нещата се говорят малко отгоре. Едни смятат, че Русия е заплаха, а други точно обратното. Радикализацията обаче е по-голям проблем. Не знам до колко част от европейските срещи са мотивирани за обща отбрана, но ние имаме пряк интерес от това. В Черноморския регион има и други проблеми, освен Русия и Украйна. Интеграцията на западните Балкани също е проблем. Той може да доведе до сътресения в цяла Европа. Като сме в НАТО и ЕС си мислим, че има кой да ни реши проблемите, но това не е така. Тази нова идея трябва да бъде подкрепяна и да работим през времето, в което европредседателството е тук, заключи той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе