Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Европа атакува Америка за автомобил на 2015 г.

Европа атакува Америка за автомобил на 2015 г.

Европейските коли, които ще се борят за престижната награда "Автомобил на Северна Америка" за 2015 г., са повече от американските. Това стана ясно, след като организаторите обявиха допуснатите досега кандидати. От 28 автомобила 13 са представители на европейски производители. Японските возила са на второ място със 7 модела, а едва след тях се нареждат петте представителя на американската автомобилна индустрия. Последните трима кандидати за кола на годината в Северна Америка за 2015 г. пък са от Корея.

Повечето представители на Европа сред допуснатите след първата пресявка са от премиум марките. Лидер е BMW с 4 модела - напомпаните M3 и M4, както и електрическите i3 и i8. За престижното отличие се борят и 3 автомобила на Mercedes-Benz - S-Class Coupe, C-Class и екологичният B-Class Electric Drive. Третата германска премиум марка Audi е представена от компактния хечбек A3. В редиците за приза обаче е впрегнат и братовчедът със силно изразени спортни наклонности - Volkswagen Golf GTI. Шведите от Volvo, които традиционно се представят добре на пазара зад океана, ще се борят за кола на 2015 г. с комбито V60. Британската легенда Jaguar се е прицелила във върха на класацията със суперспортния F-Type Coupe. Италианската индустрия пък е представена от двама кандидати - луксозното Maserati Ghibli и спортната Alfa Romeo 4C.

Японските марки, които от десетилетия имат добри позиции в САЩ и Канада, също са "командировали" доста коли в конкурса - 7. Журито е допуснало на този етап за наградата да се борят 2 модела на Toyota - Camry и Yaris. По-луксозният им братовчед Lexus RC също е сред конкурентите. Subaru кандидатства за титлата с WRX и Legacy. Групата на Honda пък се бори за престижната титла с Honda Fit и Acura TLX. Три автомобила от разширения списък на кандидати за кола на 2015 г. за Северна Америка са корейски - Hyundai Sonata и Genesis sedan, и KIA K900.

Последните 5 коли, борещи се за приза, който ще бъде връчен следващия януари по време на международното автоизложение в Детройт, са щатско производство - Ford Mustang, Cadillac ATS Coupe, Chrysler 200, Dodge Charger и Dodge Challenger. Американците обаче си връщат на европейците в другата част от конкурса - за всъдеход на 2015 г. Там от 29 кандидати за отличието 17 са от САЩ. Европейските модели са 6, японските - 4, а корейските - 2.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе