Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Джихадисти на летището в Синай (ОБЗОР)

Джихадисти на летището в Синай (ОБЗОР)

Властите в Египет задържаха двама служители на летище Шарм ал-Шейх, след като Москва официално обяви, че терористи са взривили руския самолет "Еърбъс А-321" над полуостров Синай на 31 октомври. При трагедията загинаха всичките 224 души на борда.

"Задържани са 17 лица, две от тях са заподозрени в подпомагане качването на бомба в самолета на летище Шарм ал-Шейх", съобщи говорител на египетските служби за сигурност. Засега не е ясно каква роля точно са играли служителите на летището при атентата.

В същото време египетските сили за сигурност ликвидираха 24 ислямисти от синайския клон на групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Операцията била извършена на п-ов Синай, на 70 км от мястото, на което се е разби руският самолет. Ислямистите се укривали в пещера в планината. При операцията са арестувани 8 души. Този клон на ИД действа в Северен Синай от 2 г. Преди това тя носеше друго име, но след като се врече във вярност на ИД, се преименува на "Провинция Синай".

Днес от Федералната служба за сигурност (ФСС)на Русия обявиха, че имат доказателства, че причината за катастрофата е именно задействане на взривно устройство на борда на самолета. При терористичния акт е било използвано самоделно взривно устройство с мощност близо 1 кг тротилов еквивалент. Това съобщи директорът на ФСС Александър Бортников на съвещание при президента Владимир Путин. "Може да се каже еднозначно, че това е терористичен акт", каза Бортников. Той добави, че по отломките от самолета и личните вещи на жертвите са открити следи от експлозив чуждестранно производство. Според руските експерти при взрива самолетът се разцепил във въздуха и това обяснява защо отломките от фюзелажа са се пръснали надалеч. За пръв път Москва потвърди хипотезата, която се разпространяваше на Запад в последните 2 седмици, че именно взривно устройство е довело до смъртта на всички 224 души на борда.

Путин казал, че това е един от най-кървавите атентати в съвременната история на Русия и наредил на военновъздушни сили да увеличат ударите си срещу "Ислямска държава" в Сирия. "Нашата кампания трябва да покаже на престъпниците, че възмездието е неизбежно", гласят думите на президента според официалната стенограма от съвещанието, качена на сайта на Кремъл. Путин наредил на тайните служби да работят неуморно, докато намерят отговорниците за трагедията, за да бъдат предадени на правосъдието. "Ще ги търсим навсякъде, където и да се крият. Ще ги намерим, където и да са, и ще ги накажем", заканил се още Путин. Според агенция Интерфакс ФСС предлага награда от 50 милиона долара в замяна на информация, която ще доведе до залавянето на отговорните за атентата.

В същото време Путин подписа указ за въвеждане в действие на плана за отбрана на Русия за периода 2016-2020 г. Съдържанието на плана в указа не се разкрива. Документът влиза в сила след подписването му, съобщават руски медии.

Затягат контрола в самолетите към България

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия - "Росавиация", поиска от летищата и авиокомпаниите да засилят мерките за сигурност във връзка със съществуваща реална заплаха от актове на незаконна намеса във въздушния транспорт, съобщи РИА Новости. Препоръчват се засилени мерки за сигурност за полетите до 47 страни, сред които влизат любимите курортни дестинации на руснаците - България, Гърция, Кипър, Тунис и Турция, уточнява Интерфакс. В телеграма, изпратена до РИА Новисти, се посочва, че от 10 ноември "Росавиация" ще обръща специално внимание при наемането на технически персонал с достъп до самолетите и багажа на пътниците.

В същото време стана ясно, че се очаква рязко спадане с до 40% на потока руски туристи в чужбина след терористичния акт срещу еърбъса над Синай. Това заяви пред ТАСС директорът на "Ростуризъм" Олег Сафонов.

Тунис осуети атентати срещу хотели

Властите в Тунис арестуваха 17 ислямистки бойци и предотвратиха големи нападения срещу хотели и местните сили за сигурност, планирани за този месец. Това съобщи представител от правителството, цитиран от Ройтерс. "Осуетихме големи атентати, който терористичната клетка е подготвяла срещу важни обекти, хотели, сгради на службите за сигурност, както и срещу политици, за да всее хаос в страната", каза началникът по сигурността в туниското министерство на вътрешните работи Рафик Шели. Той посочи, че бойците били обучени в Либия и Сирия и чакали заповед да извършат нападенията.
Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорността за 2 нападения в Тунис тази година. През март въоръжени лица убиха 21 туристи при атентат в музея "Бардо" в столицата Тунис, а през юни стрелец уби 38 туристи в Сус.

Москва удря ИД от въздух и море

Русия започна да нанася значителен брой удари по цели в Сирия с изстрелвани от кораби крилати ракети и със стратегически бомбардировачи. Това съобщи американски правителствен представител, цитиран от "Ройтерс". По думите му Москва предварително е уведомила САЩ съгласно изработените между двете държави правила за авиационна сигурност в небето на Сирия. Атаките са в отговор на потвърдената информация, че терористи са свалили руския еърбъс над Синай.
Днес сутринта парижкият в "Монд" съобщи, че руски бойни кораби в Източното Средиземноморие са нанесли удари с ракети по Ракка - централния град на "Ислямска държава". По данни от френското министерство на отбраната това е станало в ранните часове на вторник. За първи път ракетите прелетели над територията на Турция, уточнява вестникът. Предишните руски ракетни удари бяха от кораби на Каспийския флот.

Източник на РБК, близък до военното министерство на Русия, уточни, че ударът бил нанесен с крилати ракети "Калибър", изстреляни от дизело-електрическата подводница "Ростов на Дон", която се намира в Средиземно море. Цели на ударите са тренировъчни бази, щаба на ИД, складове с оръжие и боеприпаси.

Въоръжените сили на Русия са задействали десет спътника в помощ на операцията в Сирия, обясни началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Германия хвана 7 главорези

Откритият край камикадзето от "Стад дьо Франс" паспорт бил на убит сирийски войник

Германия се включи в хайката срещу терористи, заподозрени в съучастие в атентатите в Париж. Днес сутринта в град Алсдорф, близо до Аахен, бяха арестувани трима души, съобщи ТАСС, като се позовава на представител на местната полиция.

"Получихме информация за един от издирваните във връзка с атентатите в Париж, че може би се намира в нашия регион", обявиха от полицията. Задържането му е станало край северния град Аахен, близо до границата с Холандия и Белгия. Според сайта на сп. "Шпигел" арестувани са мъж и две жени, за които се твърди, че са чужденци. Днес те бяха разпитвани. По-късно стана ясно, че полицията в Алсдорф е задържала още четирима заподозрени, идентичността им обаче не се споменава. "Аахенер Цайтунг" пък твърди, че германската полиция провежда акция за задържането на още един заподозрян в град Бесвайлер. Други детайли не се съобщават.

Арестите са част от продължаващото в няколко страни издирване на заподозрени за кървавите атаки в Париж. Френските сили на реда извършиха още 168 обиска по силата на обявеното след атентатите извънредно положение. В Париж е намерена черна кола "Рено Клио", послужила може би за подготовка на атентатите. Автомобилът с белгийски номера ще бъде подложен на експертиза от криминалисти. Сапьорите установиха, че не става дума за кола бомба.

В същото време стана ясно, че самоличността от паспорта на името на сириеца Амхад ал Мохамад, намерен до трупа на едно от камикадзетата пред "Стад дьо Франс", е на сирийски войник, загинал преди няколко месеца в Сирия, предадоха Франс прес и ТАСС. Паспортът, намерен в Париж, показваше, че Ал Мохамад е роден на 10.09.1990 г. в сирийския град Идлиб, припомнят агенциите. Според източници на в. "Гардиън" Ал Мохамад бил войник от силите, лоялни на президента Башар Асад, и бил убит преди няколко месеца. В. "Дейли Мейл" пише, че точно копие на такъв паспорт може да се поръча за 3000 долара и се издава за няколко дни.

Един от атентаторите въртял бар "Набожните"

Бар в брюкселския район Моленбек, чийто собственик според белгийски медии бил Ибрахим Абдесалам, един от камикадзетата, самовзривил се в Париж в петък, е затворен от властите, защото в него се употребявали наркотици, съобщи Франс прес. При проверка на 14 август полицията установила "силна миризма на опиати", гласи постановление за затваряне на заведението, залепено на вратата му. Според в. "Еко" на 10 март 2013 г. като собственик на бар "Набожните" се регистрирал Ибрахим Абдесалам. "Заведението бе използвано за консумация на забранени халюциногенни субстанции", гласи постановлението, подписано на 2 ноември от кмета на Моленбек Франсоа Шепманс.

При проверката полицията установила също много пепелници с недопушени цигари марихуана, а няколко клиенти притежавали наркотици. Въз основа на доклада от проверката общинските власти наредили на 2 ноември заведението да бъде затворено до 4 април 2016 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе