Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Дронове охраняват паркове в Русия

Дронове охраняват паркове в Русия

Приложение в смартфона и специална гривна ще изпращат сигнали SOS

Нов вид охрана ще бди над реда в националните паркове на Русия. Те ще се пазят от дронове, пише вестник „Известия". Бързината, с която се развиват гражданските дронове, е удивителна. Само преди 2-3 години, когато тези машини започнаха тепърва да навлизат в масова употреба, едва ли някой е предполагал колко популярни, харесвани и успешни ще се окажат те. Все повече хора ги използват за най-разнообразни дейности - от фотография, до охранителна дейност и първа помощ. Холандски учени успяха да създадат уникален дрон, снабден с дефибрилатор. Неговото предназначение е да помага и спасява живота на хора със сърдечни проблеми, които се нуждаят от спешна медицинска помощ моментално. Дронът ще бъде управляван от оператор, който ще дава инструкции на болния, ако е в съзнание, или на хората около него. На хораха често им прилошава по време на разходки в парка или при интензивно бягане. Освен с дефибрилатор, безпилотния самолет ще е снабден и с други инструменти за оказване на първа помощ. По този начин ще може бързо и ефикасно да се окаже бърза помощ на човек, докато се изчаква пристигането на лекарите.

С помощта на безпилотните самолети туристите ще бъдат проследявани за нарушения и неправомерни действия в парковете. Дроновете ще бъдат приспособени да сигнализират за инциденти и мгновенно ще реагират на виковете за помощ при произшествия и нападения, пише изданието. Безпилотните патрулни системи първоначално ще охраняват 49 парка в Русия, с тенденция техният брой да нарасне колкото се може по-бързо. Дроновете дори ще бъдат снабдени с аптечка за бърза и неотложна медицинска помощ при съответните инциденти. За ориентир на гражданите в специализираните места за отдих и почивка ще помага специално приложение в смартфоните „Територия". С помощта му ще може да бъде избран безопасен маршрут във всеки един национален парк в страната. При възникване на „извънредна ситуация", премеждие или инцидент, човекът, намиращ се в парка, ще може незабавно да извика спасителната група или дрон с медикаменти, като използва програмата от приложението. За пълна и безупречна реализация на приложението се създава подробна HD-карта за всеки един парк. Снимката също така става с помощта на квадрокоптери. Друга опция за безопасен престой в парка е подсигурена със специална гривна, която ще се раздава на входа на парка.

С тази гривна също ще може да се изпрати сигнал SOS. По цялата територия на парка, по дърветата, в храсталаците и дори в земята ще бъдат внедрени специални датчици. Удобството е и в това, че на туриста изобщо няма да му е необходим Интернет – приложението в смартфона и гривната ще приемат и изпращат сигналите с помощта на тези датчици. И двете приложения могат да бъдат използвани не само при спасителни операции, но и като действаща инфраструктура на информационно-навигационното съпровождане на туристите. Изобретателите имат за цел да улеснят разходките в парковете, горските зони и резерватите, а също така да увеличат количеството посетители, гарантирайки тяхната безопасност. Приложението „Територия" има и образователен характер.

С него потребителите ще имат възможността да видят предварително нанесените на картата забележителности в района, тяхната история, факти, коментариите на експертите за съответния регион и много друга полезна информация. Освен това в приложението ще се реализира и социална функция – ще могат да се споделят впечатления за месността и да се качват снимки, с които да се привлекат приятели. Проектът е разработен без търговска цел от некомерсиалния фонд „Единна география" съвместно с компанията "Геоскан". Президентът на „Единна география" Сергей Сотников смята, че за успешната реализация на тази идея ще бъдат необходими 30 милиона рубли, като в това не влиза покупката на самите дронове. Планира се общата площ на териториите със засилена охрана в Русия да бъде увеличена до 71,6 млн. га а към 2025 година (за сравнение, през 2013 г. охраняемите паркови площи са били едва 10,65 млн га). По данни на Росстат – Федералната служба за държавна статистика, за последните десет години посетителите на националните паркове на Русия са се увеличили в 4,7 пъти. През 2014 г. те са били посетени от седем милиона туристи, а през 2015 - от над 10 милиона души. Тенденциите за 2016 г. са последната цифра да се удвои, предвид подобрените условия за отдих и гарантираната сигурност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе