Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Добруджанско турне със 101 автентични народни песни

Добруджанско турне със 101 автентични народни песни

Уникални събития, отразяващи духовността на нацията ни се състояха в три последователни дни предхождащи най-светлия празник – Възкресение Христово, в една запазила традициите и душевността на българина област - Добруджа. Домакин беше община Генерал Тошево - с. Кардам, с. Дъбовик и с. Красен. Поводът беше представянето на книгата „Вила се’й лоза…” Добруджански народни песни с автор Галя Петрова-Киркова. Изданието съдържа 101 автентични народни песни, записани от теренно изследване и включени в защитен дисертационен труд на тема: „Музикално - фолклорното наследство в Добруджа - връзка с етно-демографското състояние и миграционните процеси”. 


Село Кардам - празник на фолклора, на българщината, на приемствеността между поколенията

В село Кардам се състоя за първи път концерт-представяне на книгата „Вила се’й лоза…”. Мястото не беше избрано случайно. Авторът Галя Петрова-Киркова е родена в гр. Генерал Тошево, а първите ѝ музикални изяви - пее и свири на гъдулка - са свързани с Детската музикална школа при НЧ „Пробуда 1941” - с. Кардам. В концерта взеха участие фолклорни състави от цяла Добруджа - с. Дъбовик, с. Овчарово, с. Смолница, с. Главан - обл. Силистра, две певчески групи от с. Кардам, които са респонденти в настоящото издание, както и млади фолклорни изпълнители - певци и инструменталисти от АМТИИ – гр. Пловдив. 

Да се докоснеш до извора и да пиеш с пълни шепи...

Нестихваща емоция, бурни аплодисменти, усмихнати лица, мигове на удовлетворение, на умиление, на топлина и сърдечност съпътстваха изпълненията на талантите на сцената. „Всички очаквахме с нетърпение и огромно желание да излезем на сцената и да отправим своя поздрав към присъстващите в залата. Беше звездна вечер!”, разказаха участниците. 

Връзката между поколенията чрез интерпретацията на автентичен репертоар през погледа и усета на младия изпълнител

На изключително високо професионално ниво  се представиха всички солисти от Пловдив - Елица Неделчева, Миглена Димитрова, Николина Атанасова, Мирослава Ангелова, Женя Лефтерова, Димитър Арнаудов, Галя Петрова-Киркова. Прекрасни бяха изпълненията и на инструменталистите от камерната инструментална група - Георги Добрев - кавал, Петър Любчев - гайда, Калин Кирков - гъдулка, Живко Михов - гъдулка, Павлин Христов - тамбура и Димитър Арнаудов - тъпан, които завладяха публиката. Прозвучаха емблематични песни от репертоара на присъстващите състави, научени от студентите, които ги трогнаха със своите прекрасни интерпретации, както и песни от репертоара на изтъкнати и утвърдени народни изпълнители - „Снощи си мамо отидох”, „Рофинка болна легнала”, „Стоян на Грозда думаше”, „Мама Атанаска думаше” и др. Миглена Димитрова просълзи изпълнителката от с. Смолница - Йовка Манева, като изпълни песен от нейния репертоар –  „Рано Димитър подранил”. Самата Йовка Манева поздрави цялата публика с песен посветена на изселниците от Северна в Южна Добруджа – „Добруджо, мила, Добруджо” и „Великден, празна неделя”.

Село Красен – традиции, запазили спомените за местните герои и атмосферата на българският дух

Продължение на този празник беше организираният от общината концерт в с. Красен. В селото е учителствал големият писател на Добруджа Йордан Йовков. В празничният Великденски концерт се включиха изпълнителите от Пловдивската Академия и местният състав за автентичен фолклор. Отново невероятна емоция! Като че ли всичко оживя под ритъма на гайда и гъдулка, медните звуци на кавала в съчетание с красивите и неповторими гласове на народните певици. Незабравими са и впечатленията, събрани от организираните посещения на Музейна сбирка на Йордан Йовков и Етнографски музей  – с. Красен, Филиповата къща и интересните разкази и беседи от кмета на селото – Тошко Тачев.

Село Дъбовик - да се върнеш назад във времето...

Още по-вълнуваща беше творческата среща между изпълнителите от различни поколения, която се състоя по покана на Стоянка Първева – кмет на с. Дъбовик. Предоставена ни беше възможността да разгледаме Музейна експозиция, посветена на Дора Габе, която е от това село. След това бяхме посрещнати по стар български обичай с питка и сол, с червено вино и закичени със здравец от жени, облечени в добруджански носии, изпълнителки в местния фолклорен състав. Имахме възможност да видим интересни предмети и дейности от бита на добруджанеца – булчински чеиз, маган, пещ, както и демонстрация - тъкане на стан. Последва веселие, песни и  кръшни хора се извиха. Всички бяхме онемели от вълнение, виждаха се сълзи в очите, трепет в гласовете на изпълнителите. Сякаш се върнахме назад във времето, за да усетим емоцията, нравите, възгледите, чувствата и стремежите на тези „истински” хора.

Турнето в Добруджа приключи с Празничен Великденски фолклорен концерт в НЧ "Алеко Константинов" - гр. Провадия. Участници бяха ЖНХ "Келара", ДТШ "Провадийче", КНТ "Фолклорица" от гр. Провадия, фолклорни изпълнители от АМТИИ - гр. Пловдив и специалното участие на народният певец Данислав Кехайов. 

Благодарим  за гостоприемството, за  сърдечното и топло отношение, за споделените мигове на радост и удовлетворение, за прекрасната атмосфера, за чувството на родолюбие и българщина, за съхранените български традиции! А за нас - младото поколение ще бъде чест и дълг да останем последователи и пазители на това безценно богатство!

Гл. ас. д-р Галя Петрова-Киркова - преподавател по народно пеене в АМТИИ - Пловдив 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе