Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Днес е ден за размисъл

Днес е ден за размисъл

Днес е денят за размисъл преди изборите за президент, насрочени за 6 ноември. Едновременно с изборите ще се проведе и референдум с три въпроса:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"
Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

В днешния ден е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени законно.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация, която важи за цялата 30-дневна информационна кампания.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка на кмета на съответната община. В София продажбата на алкохол e забранена само около секциите.

Броят избирателите по избирателните списъци за изборите за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души.

Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания – 53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе