Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Динен мед вариха край село Смилец

Динен мед вариха край село Смилец

Динен мед (известeн и като маджун) вариха днес жителите на силистренското село Смилец. Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед бе осъществена благодарение на проекта "Приеми ме на село" на кметството, селското читалище "Светлина 1906" и сдружение "Гражданско единство". Деца от Силистра "влязоха" в селския бит на Смилец, живяха в местни къщи и участваха в делничната работа на хората. Домакините показаха на малките си гости как се приготвят традиционни ястия.

Пребиваването на децата съвпадна и със седмицата на динения мед в Смилец от 22 до 28 август. За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. 

Благодарение на празника на динения мед е възникнала идея закритото преди четири десетилетия училище в Смилец да стане и първата в страната база за младежки летни бригади, тъй като има възможност да се намери работа за младите хора в различни земеделски кооперации в общината. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе