Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пороен дъжд с гръмотевици се изсипа над София, утре - оранжев код

Пороен дъжд с гръмотевици се изсипа над София, утре - оранжев кодПороен дъжд с гръмотевици и градушка се изсипа над София. На места дъждоприемните шахти не успяваха да поемат водата и се получаваше завиряване, каза за Радио София Красимир Димитров, ръководител на Дирекция „Обществен ред и сигурност на Столичната община. Чуйте какво каза още той.

Има и затруднения в движението на трамваите. Един от тях е дерайлирал при Летния театър на бул. "Кирил Видински" в квартал „Лозенец“, съобщават от Столичната община. Няма пострадали.

Трамваите от линия 10 обръщат временно на пл. „Журналист“. Вследствие на мълния светофарът при НДК под Моста на влюбените се изключи. Трамваите по линия №5 не стигаха до „Княжево“, а въртяха на "Никола Петков". Причината е влязъл лек автомобил в обособеното трасе на трамвая при спирка „Райска градина“.

Множество сигнали са получени в пожарната за проблеми в следствие на силния дъжд. Най-тежко е положението в подлеза на НДК, където има около 10-15  см вода. Същото е положението на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев". И на двете места има екипи на пожарната, които да отводняват.

В центъра на столицата е получен сигнал за паднало дърво, което също затруднява положението. Получен е и сигнал, че част от магазините в подлеза на Министерския съвет също са наводнени. От пожарната обясниха за БНР, че най-голяма част от сигналите са за наводнени улици заради запушени шахти на канализацията.

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области в страната за утре, в останалите. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян се очаква значително количество валежи - между 40 и 60 л/кв.м. Валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра - резки промени в посоката и скоростта му.

Оранжев код се обявява, когато времето е опасно. В останалите 17 области в страната е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури. В областите Плевен, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Силистра и Разград валежите ще бъдат интензивни и придружени с гръмотевични бури и градушки.

Очакваните количества на валежите в тези области са до 35 л/кв.м.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе