Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

10 държави зад Кристалина (ОБЗОР)

10 държави зад Кристалина (ОБЗОР)

За мен е огромна чест, благодари българката

10 държави са декларирали подкрепата си за Кристалина Георгиева като кандидат на България за генерален секрепар на ООН само няколко часа след като кабинетът я номинира официално. Това научи "Стандарт" от дипломатически източници.
Писма, приветстващи решението на България и деклариращи подкрепа вече са пристигнали в София от Унгария, Латвия и Хърватска. Днес се чакат официални декларации в подкрепа на Георгиева от Румъния, Полша, Албания, Армения. Още преди две седмици стана ясно, че пълна подкрепа на Кристалина Георгиева дава Германия. Според запознати Великобритания също стои зад българката. Очаква се подкрепата и на САЩ.

За мен е огромна чест, заяви във видеообръщение вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, три часа след като кабинетът "Борисов" я номинира, оттегляйки подкрепата на България за досегашната претендентка Ирина Бокова. Като следваща стъпка заместник-председател Георгиева възнамерява да представи кандидатурата и визията си за ролята на Генералния секретар на ООН на страните членки на организацията, съобщиха от екипа на Георгиева. Първите визити на Кристалина Георгиева ще са в Ню Йорк, за където заминава още утре, научи "Стандарт".

В понеделник ще е изслушването на българката. А в сряда - 5 октомври, ще е следващото гласуване в 15-членния Съвет за сигурност. То ще се проведе в Ню Йорк. Тогава петте постоянни страни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, ще покажат кои кандидати подкрепят и на кои налагат вето, с което ги отстраняват от надпреварата.

"Заради негласните нагласи е хубаво кандидатът да е жена и да е от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", мотивира решението за Георгиева премиерът Бойко Борисов. Той припомни как преди 2 седмици даде последен шанс на Бокова като заяви, че ако тя не се класира първа или втора в петия неформален вот в Съвета за сигурност на ООН, кабинетът може да преослисли българското участие в надпреварата. На 26 септември обаче Бокова падна още едно място надолу, оставайки шеста и загуби водещата си позиция сред жените кандидатки за ООН.

"Положихме огромни усилия, не само ние, но и президентската институция, Външно министерство", коментира Борисов. В мотивите към правителственото решение е посочено, че Кристалина Георгиева е признат световен авторитет в областта на международното сътрудничество и хуманитарните въпроси, които се очертават като водещо направление в работата на ООН особено в условията на продължителните и тежки хуманитарни кризи, породили широкомащабни миграционни и бежански вълни. Като заместник-председател на ЕК с ресор „Бюджет и човешки ресурси", тя има ключова роля за реализирането на политиките на ЕС и за оптимизиране на човешките ресурси.

"Георгиева се включва в състезанието в последната минута, но е най-добрият шанс като кандидат на Източна Европа и като жена да надделее над сегашния фаворит – бившия португалски премиер Антониу Гутериш, според източници от ООН и от различни правителства", написа базираното в Брюксел онлайн издание "Политико". Пред него Георгиева заяви, че би била избрана за генерален секретар на ООН, защото "аз всъщност гледам на целия свят комплексно. Аз имам способността да виждам как нещата се свърват".

Георгиева подчертава, че целта й ще е да се справи с нарастващото безпокойство за бъдещето. "Това, което виждам, е проблемът за сигурността на човека днес. Навсякъде хората са разтревожени. Днес една криза застига друга. Дори младите, образованите, градските и заможните хора са неспокойни", казва още Кристалина Георгиева.

Тя смята, че е в по-добра позиция от Гутериш да ръководи 48-хилядите служители на ООН, защото е "непреклонна", писа още "Политико". Изданието разкри, че според запознати с плановете на Георгиева, българката е поставила две условия, за да влезе в състезанието. Първото е, няколко източноевропейски правителства, а не само българското, да изразят желание да я подкрепят като единен кандидат на региона. Освен това Георгиева е потърсила гаранции за това, че нито една от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, няма да се опита да я блокира, налагайки вето.

Веднага след решението на кабинета "Борисов" Кристалина Георгиева започна ударно кампанията си. Профилите й във Фейсбук и Туитър, които досега бяха ориентирани към дейността й като вицепрезидент на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси", вече са с нови снимки и текстове, свързани с кандидатурата й за генерален секретар на ООН. На акаунта й в Туитър водеща е новината на Ройтерс за нейното номиниране от българското правителство.

Огромна чест

Кристалина Георгиева
кандидат на България за генерален секретар на ООН

За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения.

Латвия: Чудесен кандидат

Изцяло подкрепям решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за най-високия пост в ООН, тя е чудесен кандидат. Това написа в профила си в "Туитър" латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс веднага след разпространяването на новината от София. Страната му бе спомената този месец заедно с Унгария и Хърватия като част от група държави от Централна Европа, готови да подкрепят евентуална кандидатура на Георгиева.

Йозеф Сайер: Добър избор

Унгарецът от ЕНП Йозеф Сайер заяви, че изборът на българското правителство е добър.
"Госпожа Георгиева беше много активна, както в региона на Източна Европа, така и в целия ЕС. Тя получава много подкрепа за работата си през този мандат. Скоро ще има и официална позиция на групата ни, но ние искаме да я видим на този пост в ООН", заяви Йозеф Сайер.

Йо Лайнен: Гордост е за Европа

Германският евродепутат от групата на социалистите Йо Лайнен допълни, че България и цяла Европа могат да се гордеят с Георгиева. От сърце й пожелавам да стане генерален секретар на над 7 милиарда души на тази планета, каза Лайнен. Представителят на германските либерали Александър Граф Ламбсдорф изрази увереност в добрите шансове на Кристалина Георгиева. "Крайно време е да се преодолее блокажа в процедурата с номинациите в Ню Йорк и Кристалина Георгиева може да се окаже точния кандидат за това.

Както знаем, решаващ глас имат 5-те постоянни членки на СС. Още от работата си в Световната банка тя има опит както с американците, така и с руснаците. Надявам се Русия да я подкрепи, тъй като българо-руските отношения традиционно са добри", подчерта Александър Граф Ламбсдорф.

Сериозна конкуренция чака Гутереш

Portugalnews

Португалският кандидат Антонио Гутереш ще се сблъска със сериозна конкуренция след номинирането на Кристалина Георгиева. Това написа вчера изданието "Portugalnews". То припомня, че Гутереш е спечелил първите пет кръга гласувания в СС на ООН, но шансовете му за победа сега намаляват сериозно, тъй като се предполага, че следващият генерален секретар трябва да е от Източна Европа.

Комисарката в отпуск, замества я Йотингер

Докато продължава кампанията й за избор за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск. Това съобщи на пресконференция говорител на ЕК. Той уточни, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е дал разрешение на Георгиева да ползва неплатен отпуск. Временно длъжността на Георгиева ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер, който отговаря за цифровата икономика. В момента ЕС ревизира седемгодишната си бюджетна рамка до 2020 г. Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателят Георгиева съобщиха на Юнкер решението на българското правителство да я номинира за поста в ООН.

Юнкер одобри молбата на Георгиева за неплатен отпуск през октомври, добави говорителят. През периода на отпуск Георгиева и ЕК ще направят необходимото, за да има ясно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и работата й като еврокомисар. Това ще бъде направено при пълна прозрачност, допълни говорителят Маргаритис Схинас. Еврокомисията и Кристалина Георгиева ще спазват стриктна дистанция през този период, заяви още той. Българският евродепутат Андрей Ковачев съобщи, че Георгиева ще бъде изслушана следващата седмица от СС на ООН. Следващото гласуване е на пети октомври, когато петте постоянни страни-членки ще могат да гласуват с червена бюлетина, налагайки вето на определен кандидат. Гласуванията ще продължат, докато бъде постигнат консенсус, след което Съветът за сигурност ще препоръча кандидат на Общото събрание. Настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще сдаде поста си в края на 2016 г. след два петгодишни мандата.

Бокова: Продължавам състезанието

Хърватия е сменяла кандидат, Норвегия е имала двама, каза Митов

Досегашният кандидат на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова няма намерение да се оттегля от състезанието, въпреки че официалната номинация на България вече е Кристалина Георгиева. Това стана ясно от пост в Туитър на самата Бокова. Втори ден Бокова не разговаря с официалните власти в София. „Благодарна съм на всички Вас, които ме подкрепяте и съм напълно отдадена на това да продължа състезанието за следващ генерален секретар", се казва в туитър профил на Бокова.

Външният министър Даниел Митов даде да се разбере, че сега топката е в ръцете на шефката на ЮНЕСКО. Оставям на преценката на Ирина Бокова да преосмисли ситуацията и да прецени, след като правителството е пренесло политическата си подкрепа на друг кандидат, дали тя държи да продължи да се състезава, коментира Митов. Той уточни, че няма процедура за оттегляне на номинациите. Кандидатурата на България за генерален секретар на ООН е Кристалина Георгиева, България има един кандидат, ако се окаже, че има още един българин кандидат, това е решение на Ирина Бокова, обяви още външният министър. Според него Георгиева има много сериозни шансове за ООН. Министърът мотивира издигането на новата кандидатура с негативната тенденция при подкрепата за Ирина Бокова при индикативните гласувания. Ако имаше индикации, че Бокова има сериозни шансове, никога нямаше да предприемем подобна стъпка, коментира той. Нашият анализ и консултациите с външни министри и представители на държави, които имат място и значение в системата на ООН, показват, че шансовете на българския кандидат са силно намалени, обясни Митов. Чух едва ли не, че съм бил говорил с външните министри на страни членки на Съвета за сигурност и съм им бил казвал как едната ще бъде сменена с другата - който твърди такова нещо или е заблуден и няма никаква информация, или е лъжец, заяви още той. Според него, ако България не е реагирала сега, то на Кристалина Георгиева е нямало да може да й се организира изслушване и сме щели да изпуснем момента.

Митов уточни, че е има прецеденти за смята на кандидатите. Той припомни, че когато хърватското правителство е оттеглило подкрепата си за Весна Пусич, тя е оттеглила кандидатурата си. Подобен прецедент – една държава с двама кандидати, има още от 1991 г., когато Норвегия има двама кандидати – тогавашният премиер Гру Харлем Брундланд и тогавашният външен министър Торвалд Столтенберг. Междувременно брюкселско издание съобщи, че от Секретариата на ООН са обяснили, че за да бъде сменена Бокова, тя трябва да внесе писмо, с което да уведоми, че се оттегля. Принципно нищо не възпрепятства страна да номинира свой кандидат дори и в напреднала фаза за избор на генерален секретар, обясняват експерти.

Решението е правилно

Бойко Борисов, премиер

Заради негласните нагласи е хубаво кандидатът да е жена и да е от Източна Европа. Считаме, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура. Г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример, когато г-жа Румяна Желева кандидатства за еврокомисар... Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с едно място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени. Разбира се, пожелавам успех и на г-жа Бокова, и на г-жа Георгиева

Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас. Тиражират се много лъжи, но мисля че това решение е правилно.

Шулц: Кристалина е силен боец

Познавам Кристалина Георгиева като много компетентен човек, с нея работим много отдавна. Тя е силен боец, жена, която убеждава със силни аргументи. Това заяви вчера шефът на ЕП Мартин Шул. И допълни: "Тя е на труден път. Трябва да призная, че днес (вчера - бел.ред.) получихме много телефонни обаждания не само за г-жа Георгиева, но и за много други европейски кандидати, които също са компетентни конкуренти. Затова се надявам, че в крайна сметка европейските държави ще намерят обща позиция".

Битката за ООН се пренесе в парламента

Социалистите и АБВ искат вот на недоверие, патриотите се разцепиха

И Далай лама да бяхме номинирали, БСП пак щеше да е за Бокова, каза Митов

Битката на ООН се пренесе в парламента. Въпреки че бе очаквано, решението на кабинета за номиниране на Кристалина Георгиева като български кандидат за генерален секретар на ООН предизвика предизборна полемика в Народното събрание.
Първи срещу смяната на Ирина Бокова скочиха социалистите. "Оттеглянето на Ирина Бокова и заменянето й с Кристалина Георгиева е капката, която преля чашата", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посъветва Бокова да не се оттегля от надпреварата, защото все още имала високи шансове. И обяви, че БСП започва консултации за насяне на вот на недоверие към правителството заради външната му политика. Кураж, Ирина, не им се давай, обяви и кандидатката за вицепрезидент от БСП Илияна Йотова.

Смяната на кандидатите е "резил за България", миниране на възможността българин да застане на най-високия пост в ООН, коментира още Нинова.

Решението за вота е било взето на заседание на червената парламентарна група веднага, след като бе съобщено правителственото решение за оттегляне на Бокова и номиниране на Георгиева. Имало обаче и други мотиви, които постепенно се натрупвали - реакцията по отношение на бежанците и кризата, средствата, отпуснати за допълване на съществуващите лагери, решението обезлюдени общини да изграждат гета и да заселват мигранти, санкциите срещу Русия.
"Ще потърсим подкрепа от всички, които смятат, че тази външна политика е предателство към България", съобщи Нинова.
"И Далай Лама да бяхме номинирали, БСП пак щеше да каже, че г-жа Бокова има най-големи шансове", контрира мъвшният министър Даниел Митов. Съвсем нормално е в предизборна обстановка опозицията да си влезе в предизборна кампания и да иска оставки за щяло и нещяло, посочи дипломат № 1.

Единствено от АБВ обявиха, че са готови да подкрепят вот на недоверие. "Подобна инициатива отдавна е наложителна, толкова бъркотии във външната политика на България не е създавал никой", посочи лидерът Георги Първанов. „Толкова слаба, бездейна, неефективна, противопоказна, антинационална дипломация не сме имали за 130 години", допълни той.
ГЕРБ, Реформаторите и Зелените застанаха твърдо зад решението на кабинета. Левите и ДПС се обявиха против. Смяната на българския кандидат за ООН разцепи патриотите.

"Голяма външнополитическа глупост. Натискът беше външен, всички го знаем, скочи кандидат-президентът Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. "ходът на премиера е правилен. Когато една кандидатура не е печеливша, трябва да бъде заменена с друга и да се запазят шансовете ни. Видяхме, че Ирина Бокова не можа да се справи", опонира му Валери Симеонов, председател на НФСБ.

"Персоналните качества, които притежава Кристалина Георгиева, са по-добри и шансовете за успех на България са по-големи. Изцяло одобрявам решението на правителството", коментира Джема Грозданова (ГЕРБ).

"Смяната на българската кандидатура е признание за една лошо организирана и зле проведена кампания от страна на правителството", бе контрапозицията на румен Йончев (Народен съюз). Според него издигането на втора кандидатура поставя под въпрос способността на България да излъчи убедителен кандидат.

Плевнелиев: Всички да работим за Георгиева

След решението на Министерски съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат Кристалина Георгиева. Това се посочва в позиция на държавния глава Росен Плевнелиев. Той призова всички български политици да подходят отговорно, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара.

"Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. То е направило своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството", посочва още Плевнелиев. И подчертава, че България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН и това е огромна отговорност - най-вече към региона на Централна и Източна Европа.

РЕАКЦИИ

По-големи шансове

Джема Грозданова, ГЕРБ

Одобрявам решението на правителството. С кандидатурата на Кристалина Георгиева нашите възможности за успех ще бъдат по-големи. Ако се случи положителен резултат, това е нещо голямо за България. Гледаме много позитивно на това и призовавам медиите също да гледат по този начин.

Несериозен ход

Мустафа Карадайъ, ДПС

Този ход изглежда много несериозен. Когато държавата има определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му. Смяната на кандидатурата вреди на имиджа на страната и с нищо не допринася за успех. Всъщност един такъв акт само вреди на успеха.

Провал с тежки последствия

Красимир Каракачанов, ВМРО

Настояването и меракът да бъде сменен българският кандидат идва от външни сили – г-жа Меркел. Аргументът – ще сложим кандидат от ЕНП. Г-жа Меркел обаче е доста грамотна и знае, че в ООН не членуват партии, а суверенни държави. Играта й беше България сама да прецака своя кандидат. Жалко, това е провал за нашата външна политика, който ще има тежки вътрешнополитически последствия.

Успех, Кристалина

Александър Каракачанов, Зелена партия

Защото съм българин, бих искал смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева да е за добро. Искрено желая на Кристалина Георгиева успех.

Правилно решение

Радан Кънев, ДСБ

Решението за смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН е правилно. ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС. Кристалина Георгиева има потенциал да бъде такъв кандидат. Надявам се, че смяната не е твърде закъсняла, след година непоследователно и колебливо поведение на премиера и правителството.

Очакваме европейска подкрепа

Димитър Делчев, ДБГ

Като членове на ЕНП е нормално да подкрепяме начело на ООН да има десен човек, както начело на Съвета на Европейския съюз и на Европейската комисия са десни политици. За нас това е положителна перспектива. Кристалина Георгиева е именно десен източноевропейски кандидат. Шансовете й зависят и от дипломатическите усилия. Очаквам да получи подкрепа и от други източноевропейски страни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе