Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Десет дървета са включени в тазгодишния конкурс "Дърво с корен"

Десет дървета са включени в тазгодишния конкурс Десет дървета от различни области на страната ще участват в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен“, който се провежда  у нас от 7 години. Онлайн гласуването за любимо дърво започва от днес и ще продължи 1 месец. Дървото-победител ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на година 2017“, който ще се проведе в Европейския парламент в Деня на Земята на 20 април. Още от репортера Андрей Борисов:

От 2010 година досега около хиляда души са номинирали близо 450 дървета за участие в конкурса "Дърво с корен". Част от дърветата, които ще участват в тазгодишната надпревара, съобщи координаторът на конкурса Александра Георгиева от фондация "Екообщност".
  
Тенчовият дъб от село Бодрово, област Хасково, чинарите от Силистра, благунът от село Пецовци, община Габрово, горунът от село Голеш, Софийска област, софората  от село Труд, община Марица, област Пловдив.
  
Всеки може да номинира дърво за участие в надпреварата. Най-много предложения обикновено има за по-стари дървета. Най-често е предлаган дъбът.

За да участва дърво в конкурса, изискванията са две -  да е в България и да е живо към днешна дата.  Според Александра Георгиева може да бъде включен както вековният гигант на хиляда години, така и младата, току-що посадена фиданка.
 
 Гласуването става през интернет, сайта на фондация "Екообщност".


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе