Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ДАНС обискира и частни музеи

ДАНС обискира и частни музеи

София. Частни музеи също са били обискирани от агентите от ДАНС при спецакцията им срещу монетната мафия, за която бе оповестено в петък, научи "Стандарт". Тогава от агенцията обявиха, че са ударили банда, която изнасяла монети. В схемата участвали и музейни работници, които подменяли част от оригиналите в държавните музеи с фалшиви копия. При акцията в пет града агентите открили над 60 антични монети от римската императорска епоха. Нито една от тях не е била регистрирана.

Сред ценните монети е и тази на Юлия Меса, която има огромен принос за бунта и убийството на император Макрин и завръщането на династията на Северите, научи "Стандарт". Сред артефактите е и особено ценна монета на императрица Галерия Валерия, дъщеря на римския император Диоклециан. При акцията са конфискувани и оръжия от Руско-турската освободителна война. За голяма част от тях се твърди, че са експонати от наши музеи.

Заради тайната на разследването от ДАНС не казват кои точно са музеите, чиито експонати са сред откритите при спецакцията. Сред тях обаче не е Националният исторически музей и негови служители не са замесени в схемата, научи "Стандарт". Според запознати спецагентите намерили експонати на музеи от провинцията.

Кои точно са задържаните от ДАНС петима души - музейни работници и дилъри на антики, от агенцията не съобщават. За двама от тях е поискано задържане под стража. Един от арестуваните е чужденец. Стойността на изнесените на Запад експонати надхвърля неколкостотин хиляди евро.

Точно преди 7 години прокурорска проверка показа, че музеите се оказват основен източник за попълване на частни колекции с антични предмети и монети. Тогава обаче така и не стана ясно дали проверяващите са стигнали и до корените на музейната мафия.

Да се види ситуацията във всички експозиции

Мартин Иванов, министър на културата


Запознат съм с акцията на ДАНС. Имах разговор с колегите от ДАНС още преди огласяването й, а същевременно вчера имах среща с председателя на асоциацията на музеите. Предстои ми среща с министъра на вътрешните работи в началото на следващата седмица, за която сме се уговорили, и сигурно и с г-н Писанчев. Така че след тези срещи ще мога да дам повече информация.

Според мен трябва да се отиде отвъд конкретиката и да се намери решение. Там се споменаваха няколко музея, да се отиде отвъд тях и да се види каква е ситуацията във всички български музеи. Обсъдихме вчера с колегите от музеите различни варианти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе