Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Човекът зад гърба на Путин

Човекът зад  гърба на Путин

Издига се от спаринг партньор по джудо до незаменим шеф на охраната му

Висок русоляв мъж с тъмни очила, който винаги е на-много на метър зад Путин. Може да се види на много стари кадри с руския президент. 13 години Виктор Золотов е шеф на личната охрана на господаря на Кремъл. Сменя черния костюм на телохранител, за да сложи генералски лампази като командващ вътрешните войски и зам.-министър на МВР. От 5 април 62-годишният Золотов вече оглавява новосъздадената Национална гвардия на Русия. Според коментарите това ще бъде личната армия на Путин. Тя ще наброява 430 хиляди бойци, включително спецчасти за борба с тероризма и срещу безредици. За оборудването им вече са заделени 2,5 млрд. рубли. Гвардейците ще имат изключителни правомощия като това да стрелят без предупреждение. И най-важното, новата огромна структура ще бъде подчинена директно на руския президент.
Кой обаче е мъжът, който ще командва гвардията, която по мощ и привилегии няма да отстъпва на страховитата Федерална служба за безопасност /бившето КГБ/.

Виктор Золотов е роден на 7 януари 1954 година в забутаното градче Сасово край Рязан. Родителите му са обикновени работници, а и самият той не е силен в учението. Затова и

първото му препитание е като шлосер в автомобилния завод ЗИЛ

Отбива военната си служба като граничар, но отказва да остане в армията. Избира да отиде в 9-то управление на КГБ, което отговаря за охраната на първите хора в държавата и техните семейства. Изкарва там почти 20 години, преди да премине към Федералната служба за охрана по покана на Александър Коржаков, легендарния телохранител на Борис Елцин.
Двамата гардове могат да се видят на прочутата снимка от 19 август 1991 г. с качения на танк Елцин, който държи реч срещу комунистите превратаджии, опитали се да свалят от власт последния съветски държавен глава Михаил Горбачов. По това време Золотов вече е препоръчан за личен телохранител на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, близък съратник на Елцин. Година по-рано в екипа на Собчак е привлечен като зам.-кмет подполковника от Първо управление на КГБ Владимир Путин.

Оттогава е и топлата връзка между бъдещия руски президент и най-доверения му гард. Двамата тренират заедно джудо и бокс, стават и семейни приятели. Съпругата на Золотов Валентина е безгласна половинка на властния си мъж, нещо подобно на отношенията на Путин и жена му Людмила, преди да се разделят.

Затова и не е изненада, когато през 2000 г., влизайки в Кремъл, Путин поверява личната си охрана точно на Золотов.
На 27 септември 2004 г. шефът на президентската охрана спешно хваща самолета за Санкт Петербург. Поводът е тъжен, погребват боса на частната охранителна фирма "Балтик Ескорт" Роман Цепов, който е отровен. Независимо от славата му на един от тарторите на престъпния Питер, той е сред най-близките приятели на Золотов. За кратко време Виктор дори работи при него, когато за кратко напуска ФСО. Още тогава тръгват слуховете, че гардът на Путин е на "ти" и с криминалните авторитети. От този период е и прякорът Златния, защото с контактите си умеел да осребрява всички начинания. Умението му да не се набива на очи обаче дълго време го прави почти непознат за широката общественост. Отзивите за него са повече от противоречиви.

"Типичен кагебеец, няма да го откриеш в тълпата. Изключително силен физически, владее отлично източните бойни изкуства. Хладнокръвен, жесток и потаен, готов на всичко, за да постигне целта", казват бивши колеги в КГБ.

Пие, но никога не се отрязва. Ако изтърве псувня, значи е бесен

Свикнал е с тъмните очила и черните костюми, но не държи да са маркови. Не парадира с лукс. Любимата му кола не е "Мерцедес" или БМВ, а "Сааб", добавят добри познати от периода му в службата за охрана.

"Добър и умен професионалист, държи на дисциплината, но никога не предава своите, радушен човек", хвалят го подчинени в МВР, където Золотов е командирован като зам.-командир на вътрешните войски през 2013 г. Година по-късно вече е зам.-министър и диша във врата на титуляра Владимир Колоколцев, с когото не се долюбват. Золотов има дрязги и с директора на ФСБ Александър Бортников, но това е част от боричканията в лагера на силоваците около Путин.

Всички обаче са единодушни в едно, когато коментират качествата на Золотов: "Той е безгранично предан на своя бос Путин и никога няма да го предаде, каквото и да се случи". Вероятно това е и най-ценното качество, което изстреля обикновения гард до един от най-влиятелните мъже в Русия.

Според осведомени Золотов на практика отговаря за всеки един служител, който се грижи за руския президент. "Путин много се бои от покушение. Не се доверява на жени и от шофьорите, през чистачите и готвачите до градинарите, в персонала му са само мъже. Всеки един от тях е лично проверяван и препоръчан от Золотов.

Другата параноя на Путин е, че може да бъде отровен

Затова и Золотов е въвел специален ред. Всяка храна се проверява, после се запечатва в пластмасова посуда със стикер, на който пише кой и в колко часа е опитал яденето", разказват бивши служители в Кремъл.

Името на Золотов засега не е изплувало в досиетата от "Панамагейт", но за имотите му се носят легенди. Любопитното е, че повечето от тях са в непосредствена близост до резиденции на Путин. Вилата му в село Ящерево е разположена в двор от 4,5 хиляди кв. метра. Само на 7 км от нея е президентската резиденция Валдай. През май 2014 г. Золотов стана притежател и на триетажен палат с повече от хиляда квадрата жилища площ в прочутия черноморски курорт Геленджик. Имението е разположено на самия бряг, а на 30 км от него е селището Прасковеевка, където се намира друга резиденция на Путин. Сред най-атрактивните имоти на верния гард е вила от 188 кв. м в Естосадок край Сочи, непосредствено до олимпийския комплекс за биатлон "Лаура". Всичките съседи са олигарси или висши държавни чиновници. Освен изброените имоти семейството на Золотов притежава два елитни апартамента в Москва (160 и 172 кв.м).

Никой не си и помисля да попита новия шеф на Националната гвардия как е успял с годишна заплата от 2-3 млн. рубли да закупи толкова много жилища.

Зад гърба на баща си успя да се измъкне сух от няколко големи афери и генералският син Роман Золотов, собственик на строителната компания "Стройалианс". Неговият съдружник Александър Сабадаш, депутат и притежател на няколко алкохолни завода, бе арестуван и разследван за опит да източи 1,8 млрд. рубли от хазната чрез измами с обществени поръчки.

Рокля до униформа в гардероба на командира

Само глупаците нямат страх от абсолютно нищо, защото не знаят от какво да ги е страх, казва първата жена командир на наши военни в Афганистан. Тя е едва 26-годишна, но вече командва 60 души, които служат в охранителния взвод на българския контингент. Освен отличник в работата тя завършила и с отличие военното училище. Това е нейната първа мисия зад граница. Определя я като трудна, тъй като тук, в България, ще остави човека, за когото се сгодила наскоро. Той пък е не само неин спътник в живота, но и колега в работата. Човекът, който я подкрепял най-много във военната й кариера и е бил винаги до нея, е брат й. Също като своята сестра и той намерил себе си в униформа, но в МВР. "Тя не играеше много с кукли, беше на площадката, с фунийките, с тайфата. Не беше типичното момиче, което играе на ластик", разказва той. Според лейтенант Желязкова само глупаците нямат страх от нищо. "Така е, защото не знаят от какво да ги е страх. Аз може да командвам взвод от 60 човека, но за мен тези 60 души не са мои подчинени - те са мои колеги", допълва тя. Впечатление прави, че 26-годишното момиче няма маникюр. Това се изисква от армията и такива са правилата там. В гардероба си обаче между многото униформи място намират и разноцветни рокли. "Прекаленото пренатягане е вредно, опитвам се да си почивам", обяснява Желязкова пред бТВ. Под почивка тя разбира четенето на хубава и стойностна книга, която ще остави траен отпечатък в съзнанието й. Не е от хората, които носят талисмани или подобни предмети за късмет. Моли се обаче редовно, а последната й молитва била след шест месеца всички 60 човека да се върнат при своите най-близки хора живи и здрави. За нея единственото важно е да оправдае доверието, което са й гласували нейните командири, а на първо място слага това да върне живи и здрави хората, за които отговаря. Не крие, че заминава не само за да сбъдне една от мечтите си, но и за пари. С тях младата военна иска да си купи жилище. На първо място след връщането обаче ще се омъжи за годеника си. Контингентът от 60 души, който замина във вторник, ще охранява военното летище в Кандахар. Той ще бъде под командата на полковник Руси Русев от Командването на Сухопътните войски, а Славена ще е командир на взвода за охрана. Тя и останалите военни са преминали тримесечен курс на подготовка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе