Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Шефът на Здравната каса: На 332 човека е отказано лечение през 2017 г.

Шефът на Здравната каса: На 332 човека е отказано лечение през 2017 г.

Шефът на НЗОК Камен Плочев разказа за дефицита на Касата, за дълговете и за финансовото състояние през 2017 г. Това стана на изслушването му от Здравната комисия в парламента.

"Стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 година те са на стойност 271,2 млн. лева, обобщи той. - По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ са в размер на 71 млн. лева", обясни той.

„На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, въпреки че есента бяхме договорили забавянето, че нашите плащания не са довели до спиране на нарастването на задълженията, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изтекъл", посочи проф. Плочев. „В началото на тази година сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро", уточни той.

"Оплакванията, които са постъпили в НЗОК за хора, върнати според тях заради това, че не сме си изплатили задълженията, не мога да потвърдя това, за 2016 година са 334. За 2017 година са 332 човека, допълни той обясненията си за работата на институцията. - Вчера ми се обади един баща и каза, че детенцето му момиченце е отишло в Англия за трансплантация на костен мозък, и са го върнали, защото не си плащаме. Поискали са му по друг начин да се лекува детето", посочи той.

„Откакто Кирил Ананиев стана министър съм се виждал с него 4 пъти", обясни Камен Плочев. „На последната ни среща той ме посрещна с телефон, показа ми лист и ми поиска оставката", коментира той. „Считам, че един от проблемите е липсата на комуникация между нас. Контакт трябва да има и 3 пъти в седмицата, за да може да не се стига до недоразумения", посочи управителят на НЗОК. „Никъде не пише, че трябва да консултирам или да искам разрешение от Надзорния съвет или от министъра за писмата, които пиша. Отговарям за действията, не за писмата", каза още той.

В отговор на въпрос надепутат от ДПС Плочев призна и за получена заплаха. "Получих заплаха, даже нося документа, с който плащам тази заплаха. В момента съм на лечение. Това може да се провери от медицинските документи, които имам в себе си", каза още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе