Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бурята във Великобритания взе пет жертви

Бурята във Великобритания взе пет жертви

Лондон. Пет са вече жертвите на силните бури във Великобритания.Плановете на хиляди хора по Коледа ще пострадат, след като мощна буря предизвика наводнения, спирания на електричеството и транспортен хаос в голяма част от Великобритания, пише The Telegraph.

Ураганните ветрове в понеделник, достигащи скорост до 87 мили в час, и проливните дъждове предизвикаха преливания на реките и наводнения.

Двете най-големи лондонски летища "Хийтроу" и "Гетуик" съобщиха за технически проблеми, има сериозни затруднения с полетите. На много места има предупреждения за опасности от наводнения.

Движението в Лондон е изключително трудно, тъй като заради проливните дъждове и буреносните ветрове бяха затворени ключови мостове над Темза, бяха отменени влакове, а предколедната треска за пазаруване в последния момент само усложни нещата по пътищата.

Един мъж се удави в река Ротай в Кумбрия, след като по всяка вероятност е бил отнесен от водата, докато се е опитвал да спаси кучето си. Тялото на една жена бе извадено от река в Северен Уелс. А също така един шофьор загина в Корнуол, след като градушка предизвика катастрофата на три коли в неделя.

Техниците се опитват да възстановят подаването на електричество за 5000 къщи в югозападната част на страната.

Шотландия и Северна Ирландия се готвят за поредната буря, връхлетяла Великобритания на фона на затруднения трафик, предаде BBC. Бурята вече отне живота на двама души, и нанесе материални щети на множество сгради. Много жители на Южна Англия са без ток, а въздушното, наземното и морското движение също са засегнати.

В Дорсет около 215 души, блокирани в колите си, са били спасени от екипи на пожарната служба.

Очакват се силни ветрове в Северна и Западна Шотландия. Има предупреждения за възможни нарушения на електроподаването в Северна Ирландия.

Докато много британци се готвят да пътуват по родните си места за Коледа, има нарушения на железопътното движение. Лошото време затрудни работата на някои летища.

Много от фериботите остават спрени.

Междувременно в Южна Англия около 27 000 домакинства са без ток заради бурята.

Според прогнозата на синоптиците, силният вятър и дъждове ще продължат над по-голямата част от територията на Великобритания до вторник вечерта.

Френските компании за морски превози отмениха планираните курсове през Ламанша и Атлантическия океан поради приближаваща се буря, съобщиха местни медии.

Очаква се скоростта на поривите на вятъра по крайбрежието да достигне 150 километра в час. Лошото време в цялата страна ще се придружава от силни дъждове и снеговалежи.

След предупрежденията на метеоролозите редица превозвачи отмениха всички курсове през Ламанша за втората половина на днешния ден и за първата половина на утрешния. Няма да се състои и превоз на "Ел Ди Лайнс" от Сен Назер за Хихон в Испания. Очаква се превозите да бъдат възобновени утре от 12 часа местно време.

В 23 департамента на Франция е обявена "оранжева тревога", предпоследното равнище. В момента край бреговете на Бретан има вълни с височина до 6 метра. Над сушата са отчетени пориви със скорост 141 километра в час и 132 километра в час. Населението е предупредено за опасностите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе