Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Брюксел с курс към обучение

Брюксел с курс към обучение

Милиони европейци останаха без работа, ЕК търси начини да им помогне

Приеха план от 10 мерки, които ще повишават уменията и квалификациите на хората

Европейската комисия прие през юни нова европейска програма за подобряване на уменията на европейците. Проучвания сочат, че на поне 70амилиона души липсват адекватни умения за четене и писане.а Още по-голям брой хора имат слаби умения в областта на цифровите технологии и ниска математическа грамотност. Твърде малко хора имат предприемаческата нагласа и компетентности, които да им позволят да започнат собствен бизнес и да се приспособяват към променящите се изисквания на пазара на труда.

Осем години след началото на финансовата криза европейската икономика изглежда различна. Трудовият пазар в Европа също. Той започна да се преобразява още през 2008 г. Смята се, че оттогава досега между 5 и 10 млн. работни места са изгубени безвъзвратно, а 10 млн. души са ангажирани на половин работен ден. А новоразкриващите се работни места изискват различни умения.

Това означава едно - Европа се променя и намирането на работа се превръща в задача, за която болшинството от търсещите работа не са готови. Например, днес да си сервитьор в добър ресторант означава владеене на няколко чужди езика и свободно боравене с Ай Пад. В същото време 40% от работодателите на Стария континент заявяват, че не достигат хора с нужните умения, за да се разрастват фирмите и предприятията и да има иновации. От друга страна, голям брой европейци, особено висококвалифицирани млади хора, работят на позиции, които са под образователния им ценз, а като цяло безработицата в тази възрастова група на Стария континент се равнява на 26%. В момента в Европейския съюз има 23 млн. безработни, което практически е 10% от населението в активна възраст.

За да отговори на новата ситуация, Европейската комисия прие нова и цялостна програма за умения, изразяваща се в 10 действия, по които ще се работи през 2016 и 2017 г. В нея се определят областите , в които Европейският съюз може да помогне за подобряване на положението, като се започне с по-доброто презгранично признаване на професионалните квалификации в Съюза и се стигне до "гаранцията за уменията", която помага на хората в зряла възраст с ограничени умения да придобият основна езикова и математическа грамотност и достатъчно познания в сферата на цифровите технологии. Целта е да се направи така, че хората да развиват широк набор от умения още от ранна възраст и да се възползваме в максимална степен от човешкия капитал, с което в крайна сметка ще се стимулират заетостта, конкурентоспособността и икономическият растеж на Стария континент. С новата програма държавите-членки се призовават да подобрят качеството на умения и квалификации на местно, национално равнище и на равнище на ЕСаЧ от училищата и университетите чак до пазара на труда.

Във връзка с това комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен прикани държавите-членки, социалните партньори и предприятията да работят заедно с ЕК, за да пожъне успех предлаганата Нова европейска програма за умения, заявявайки: "Трябва да инвестираме повече в уменията в Европа. Най-конкурентоспособните страни в ЕС и в света са тези, които инвестират най-много в уменията, а за 70 милиона европейци има риск да изостанат по този път. Инвестирането в уменията е от ключово значение за увеличаване на конкурентоспособността и стимулиране на растежа.

Насърчават предприемачеството и овладяване на технологиите

1. Гаранция за уменията, която помага на лицата в зряла възраст с ограничени умения да придобият минимално ниво на езикова и математическа грамотност, познания в областта на цифровите технологии и да се доближат до придобиването на средно образование.

2. Преразглеждане на Европейската квалификационна рамка за по-добро разбиране на квалификациите и по-добро използване на наличните умения на европейския пазар на труда.

3. "Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии", която събира заедно държавите-членки и заинтересованите страни от сферите на образованието, заетостта и промишлеността с цел да се създаде голям резерв от таланти в областта на цифровите технологии и да се гарантира, че хората, както и работната сила в Европа имат подходящи умения в областта на цифровите технологии.

4. "Подробен план за действие за секторно сътрудничество във връзка с уменията" за по-добро събиране на данни за нуждите от умения и преодоляване на недостига на умения в конкретни икономически сектори.

5. "Инструмент за съставяне на профил на уменията за гражданите на трети държави", за да се подпомогне ранното идентифициране и съставяне на профил на уменията и квалификациите на търсещите убежище лица, бежанците и другите мигранти.

6. Преразглеждане на рамката Европас, за да се предложат на хората по-добри и по-лесни за употреба инструменти, с които да представят своите умения и да получават полезна информация в реално време за търсените умения и тенденциите при уменията, която да им помогне в избора на кариера и обучение.

7. Превръщане на професионалното образование и обучение (ПОО) в първи избор, като се обогатяват възможностите на учащите се в областта на ПОО да започнат обучение в процеса на работа и се насърчава по-голяма видимост на добрите резултати на пазара на труда на професионалното образование и обучение.

8. Преразглеждане на "Препоръката относно ключовите компетентности", за да се помогне на повече хора да придобият основния набор от умения, необходими, за да се работи и живее в 21-ви век, със специален акцент върху насърчаването на предприемаческите и ориентираните към иновациите нагласи и умения.

9. Инициатива за проследяване на дипломираните висшисти с оглед подобряване на информацията за тяхното развитие на пазара на труда.

10. Предложение за допълнителен анализ и обмен на най-добри практики за ефективни начини за решаване на проблема с изтичането на мозъци.

Прогноза за бъдещето

- В бъдеще навлизането на роботите ще допринесе за увеличаване на безработицата в Европа
- В развитите страни ще се откриват повече работни места за висококвалифицирани хора, а в развиващите се точно обратното - ще се търси работна ръка за производството
- За 80% от работните места след 10 години ще са необходими умения за работа с цифрови технологии
- Хората ще учат все повече извън университетите, например ще се възползват от интернет курсове
- Комуникационните умения и работата в екип ще придобиват все по-голямо значение за намирането на работа
- Климатичните промени също ще влияят на пазара на труда
- Смята се, че 30-40% от сегашните малчугани ще имат работа, която сега не съществува

У нас се цени желанието за учене

Има три типа умения, които работодателите ценят много, като два от тях са основни, а именно: познавателните умения - например функционална езикова и числова (математическа) грамотност, и социално-емоционалните умения, като например самодисциплина, настойчивост, и способност да се работи добре с други хора. Как са разпределени тези умения сред населението в трудоспособна възраст в България и какво е взаимоотношението между резултатите на пазара на труда и уменията са два въпроса, разгледани в доклада "Значение на уменията за трудовата реализация в България: отношението между познавателните и социално-емоционалните умения и реализацията на пазара на труда". Това проучване се основава на оригиналните данни от Националното панелно проучване на приобщаващото общество за България (Bulgarian Longitudinal Inclusive Society Survey - BLISS), събрани от Световната банка и Институт "Отворено общество" - София, през 2013 г.

Третият важен набор са уменията, които наричаме технически (професионални знания или способности), и които са свързани с конкретните познания за изпълнение на определена професия. В доклада се изтъква, че докато техническите умения се придобиват на по-късен етап в живота - в средното училище и след това, най-важният период, през който се оформят базисните познавателни и част от социално-емоционалните умения, е ранното детство, и по-специално първите 1000 дни от живота. Те подготвят основата за по-нататъшното натрупване на технически умения.

Докладът обрисува профил на уменията на трудоспособните българи, според който по-високо образованите хора имат по-добри познавателни и социално-емоционални умения. Мъжете и жените показват сходни резултати при познавателните умения, но жените имат по-добри междуличностни умения. Докато по-възрастните българи (50-65 г.) изглежда показват по-ниски резултати при тестване на познавателните им умения, всъщност тази група показва много по-добри междуличностни умения в сравнение с по-младите възрастови групи.

Докладът също така разкрива, че за мъжете на пазара на труда в България са важни познавателните и социално-емоционалните умения при намирането на работа, дори и да се вземе предвид формалното им образование. За жените от друга страна дипломите са тези, които са по-важни. Данните също така показват, че за хората с еднакво образование по-добрите познавателни и социално-емоционални умения се отплащат под формата на по-добро възнаграждение. Според Виктория Левин, икономист от Световната банка и един от основните автори на доклада, "работодателите в България ценят познавателните и социално-емоционалните умения, като например нагласата на човек към работата и желанието да учи нови неща. Много важно за бъдещето на България ще бъде да се помогне на хората да придобият тази комбинация от умения, особено с оглед на демографските тенденции за следващите десетилетия."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе