Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Времената са по-тежки от Студената война

Борисов: Времената са по-тежки от Студената война

Да изхвърля реактора за Белене в Дунав ли, се възмути премиерът след глобата за НЕК

Светът не е много добро място за живеене в момента. Времето е по-тежко от студената война, защото тогава поне се знаеше кое е Западът, кое е Изтокът - завесата и от двете страни, всичко е ясно. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Общото събрание на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той отбеляза, че сега дори и на най-високо ниво има междуличностни конфликти на вождове и това блокира работата на институциите в тези държави. "Много е трудно за една държава на Балканите, на която от едната й страна е Косово, от другата Крим, оттатък Черно море", подчерта премиерът на форума в четвъртък вечер. Но увери - "в тези условия ние се опитваме да задържим най-ниските данъци, реализираме ръст от около 3%". Борисов обърна внимание и на еврофондовете у нас.

Сред успехите ни той изброи по-добрите резултати в образованието, пречиствателните станции за 3 млрд. лв, магистралите. "Там, където построихме магистралите, заводите са толкова много, че не смогваме с работна ръка. Безработицата пада, а проблемът вече е квалифицирана работна ръка", отбеляза премиерът. "Надали има някой от вас, който да каже, че не сме направили най-доброто метро. Вашите работници, които са в София, го ползват и идват навреме на работа", се обърна към немския бизнес премиерът. И ги увери, че Германия ни е приоритетна и си помагаме. " Разбира се, ако ме бяха послушали по-рано, нямаше да имат тези проблеми. Но по-тежките кораби по-бавно завиват. Накрая спряхме Балканския път, направихме каквото трябва, но милионите мигранти влязоха", коментира още Борисов. Той обърна внимание и на това, че страната ни полага огромни усилия, за да влезем в Шенген и сме най-добрите. "Само онзи ден дадохме 44 млн. лв. допълнителни за загражденията на границата, а за 44 млн. лв. щях да направя половината пътища в Северна България. Това го правим, за да са сигурни германците, французите.Така разбираме европейската солидарност", разказа премиерът.

И напомни, че ние сме получили от ЕК за пазене на границата 6 млн. евро, а "нашите приятели от Гърция" - 700 млн. евро. Борисов повдигна и темата за решението България да заплати на Русия за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" около 550 млн. евро, с които да се купи поръчаното оборудване за площадката на ядрената централа. "От ЕК казват - "ние не коментираме такива работи". Ами хайде, да направя експеримент и да обявя, че ще строим АЕЦ "Белене", да видим ЕК дали ще коментира. Когато дадем 550 млн. евро за общата европейска политика, не го коментираме. Но от кой бюджет, от кои пари - никой не се интересува, но сме изпълнили своята солидарност. Спряхме "Южен поток", се възмути премиерът. И напомни, че в нашите пристанища във Варна и Бургас "стоварени" стоят руски тръби за над 2 млрд. евро. "Кой ще ги плати утре? България ли пак? Тогава пак ли ще ми се отговорят от Брюксел - "не коментираме решението", коментира още той. Борисов уточни още, че освен че сега ще доплатим 550 млн. евро, вече сме дали и 1,8 млрд. евро. "Сега да ги хвърлим в Дунава ли, готов реактор да го изхвърлим ли?", се запита премиерът.

Ако не искаш битка, вече си лош

Ако кажеш - отивам да се бия с Русия, значи си натовец и европеец. Ако кажеш - не искам война, вече ставаш лош. Занимаваме се с флотилия, всичко сме втасали, че да правим флотилия в Черно море да се бием. Да се доказваме. Сякаш са забравили какво е на война.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе