Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов и Орбан с инспекция на границата

Борисов и Орбан с инспекция на границата

Съоръжението на българо-турската граница не ни огражда от Турция, огражда ни от нелегалните мигранти. Това изтъкна министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на преградното съоръжение при ГКПП „Лесово". Той посети оградата по границата заедно с унгарския си колега Виктор Орбан. 

„Към този момент службите и граничарите, които са на място, споделят, че  имаме коректност от страна на турските власти. Те са в същия проблем, в който и ние", заяви премиерът. „Така че тази защитна линия не ни огражда от нашите съседи - нито от Турция, нито от Гърция, нито от Сърбия, а от нелегалните мигранти, които нарушават законите. В България има мюсюлманско население – български граждани от турски произход – наши братя и ние зачитаме тяхната воля и всичко което правят. От векове живеем заедно и ще продължим да живеем заедно", коментира Борисов, цитиран от Фокус.

Той се съгласи с изказването на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, че спазването на законите за преминаването на границите на ЕС нямат нищо общо с религията. „Разковничето на всичко е войната да спре и да могат всички тези хора да се върнат на тези места. Докато там се бият с ракети, няма шанс да спре притока на мигранти. С война мир не се постига. Все повече гласове на лидери по света задават и към Русия и САЩ въпроса кога ще се приключи с това, защото потърпевшите сме ние – не само мигрантите, но и ние - с огромните разходи, хора, жива сила, време и ресурси", каза още премиерът Борисов.

И допълни: "За изтичане на ултиматум от Турция през октомври вече не се говори, а да се намерят варианти споразумението с ЕС да продължи да работи. От снощи с министър-председателите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич имаме много добра тристранна среща по различни теми. Благодаря на Виктор, че си остави работата и дойде да види какво прави България, какво сме изградили, как се справяме, тъй като в петък в Братислава е решаващ за миграцията съвет и е много важно ние да бъдем единни и да се обсъди на всеки му според направеното".

В отговор на въпрос какво ще направи България, ако Турция пусне мигрантския поток, при положение, че Европа отхвърли отпадането на визовия режим за страната той коментира: „Вярно е, че аз бях първи в Турция и си навлякох прибързани коментари по тази тема. Винаги съм бил малко по-напред от моите политически опоненти и историята го показва. На същите тези места пред същите тези флагове застана председателят на Европейския парламент Мартин Шулс, вицепрезидентът на Щатите Джо Байдън, външният министър на Европа Федерика Могерини, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. За ултиматум през октомври не се говори вече. За всички е ясно и благодаря на всички колеги в Европа, че разбраха, че хубаво или лошо, споразумението с Турция работи и мигрантската вълна в сравнение с една година сега е в пъти, в пъти, в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем".

По думите му, самите турски власти са разбрали, че да се поставя ултиматум на най-мощната и богата икономика в света, какво е европейската, не е добре нито за едната страна, нито за другата. „Виждате, че самите турски колеги станаха по-диалогични. За октомври вече не се говори. Говори се да се намерят варианти това споразумение да продължи да работи", отбеляза премиерът Борисов. Той допълни, че е възможно да се постигне облекчаването на визовите режими за държавни и общински служители от Турция, както и за служители на фирми и кооперации, които работят в Европа.

„В същото време всичко останало стои на масата на преговорите", добави министър-председателят. По отношение на така наречените „зони за сигурност" той коментира, че те трябва да бъдат в самите държави – Сирия и Либия. „В Сирия трябва да има една такава „Сигурна зона", където да стоят бежанците, Червеният кръст, Червеният полумесец и ние да ги подпомагаме. И когато спрат войната, редно е да спрат вече, хората веднага да се върнат", обясни премиерът. „Една дума към Турция не сме отправили. Те съвместно работят с нашите граничари и на този етап са коректни. Ние имаме да си говорим с нашите гръцки, шенгенски приятели, но пак ще го направим цивилизовано във Виена с факти с ангажименти. Миналата седмица те получиха 165 милиона евро. Ние търпеливо чакаме да дойде петък и на съвета очакваме да ни отговорят на всички въпроси", каза още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе