Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов готов за президент, но след 5 г. (ОБЗОР)

Борисов готов за президент, но след 5 г. (ОБЗОР)

Ретроградният Меркурий бавел номинацията на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов все пак ще се кандидатира за президент, но не тази есен, а след 5 години. "Тогава ще съм на възраст - каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам заради играта", сподели днес пред бТВ премиерът. Той отново отказа да обяви номинирания от партията му кандидат-президент, която трябва да стане ясен на 2 октомври - два дни преди крайния срок. "В деня на огласяване на името на кандидата ще започнат да се разпространяват и вече готовите дотогава рекламни материали за него - плакати, картички, сувенири. От 2 октомври до 6 ноември ще им втръсне кандидатът на ГЕРБ", пошегува се Борисов и призова този месец всички партии да работят по темите за миграционния натиск и енергетиката. Оказа се, че датата за обявяване на номинацията била избрана и за да се подмине "ретроградният Меркурий": "Катя Захариева (министър на правосъдието - б.р.) най ме тормози с това: "Идва ретроградният Меркурий!", продължи с шегите Борисов.

Попитан за вероятността някоя измежду столичния кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиера Румяна Бъчварова, еврокомисаря Кристалина Георгиева и парламентарния председател Цецка Цачева да бъде номинирана за поста, той сподели единствено, че те са "умни, достойни и доказали се".

Борисов приемал с насмешка заканата на червения кандидат ген. Румен Радев, че ще го победи на президентските избори, ако двамата се изправят един срещу друг. "Гледах го как се гърчи, как се опитват да го правят политик", смята Борисов. Според него опонентът му се прави на бабаит, понеже знае, че няма да успее. Радев му напомнял за ген. Бриго Аспарухов, на когото "не му се чу думата" след кметските избори в София преди години, когато БСП пак решили да изкарат "генерал срещу генерал".
Борисов не скри, че е гневен на реакциите по повод срещите му в Истанбул с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. И заяви, че обвиненията, че се е превърнал в "пощенски гълъб" между Анкара и Берлин, могат да дойдат "само от някой идиот". "И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът", посочи премиерът. Той напомни за разговор с бившия си турски колега Ахмет Давутоглу. "Когато е имало опит за натиск, това е излизало публично: "Не си го позволявай, защото ще ти изгоня посланика дори" - "Добре, ефенди, няма", бил отговорът.

"Опонентите ги дразни, че тези хора в Европа, Америка, в света си говорят с мен на малко име, а позициите, които отстоявам, стават решения на цяла Европа, защото затварянето на Балканския път беше мое предложение, борил съм се за него", каза премиерът и пожела на всички свои опоненти "да могат да ги привикват във всички столици на света и когато отидат там, вестниците да ги цитират и да казват, че е правилно". Според Борисов сега цялата световна дипломация трябва да се ангажира, за да не се стигне до колапс на южната ни съседка с "исторически последици". Още повече в ситуация, когато и в момента всяка нощ по границата има "стотици диверсанти". Той посочи, че в момента не е възможно приемането на Турция в ЕС, нито падане на визовия режим, но е реалистично да се мисли за облекчения по свободното преминаване на турски държавни служители и бизнесмени. Той се надява на 16 септември в Братислава лидерите на ЕС да приемат конкретни мерки, с които да помогнат на България.

Управляващите си обещаха пълен мандат

Срещата на премиера Бойко Борисов с коалиционните му партньори от РБ днес завърши с уверения, че двете формации имат воля и готовност да завършат успешно мандата си. "Говорихме основно за приоритетите ни в новия политически сезон. Ще направим всичко възможно мандатът да бъде пълен. Много скоро ще препотвърдим управленските си приоритети и волята си да имаме десен, евроатлантически ориентиран президент", обясни съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Цветан Цветанов от ГЕРБ пък посочи, че са се разбрали да се подкрепят на балотаж. В срещата се включили и здравният министър Петър Москов и шефът на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе