Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Бивши и настоящи кметове с криминални прояви

Бивши и настоящи кметове с криминални прояви

Кражби, данъчни престъпления, корупция, трафик на хора, изнасилвания са част от криминалните прояви на бивши и настоящи кметове. Кметът на община Главиница Насуф Насуф беше осъден през 2015 г. за престъпления по служба. Като кмет Насуф е подписал договори за доставка на контейнери за смет за над 100 000 лева без обществена поръчка. По време на досъдебното производство Насуф стана и областен управител на Силистра.

От февруари 2014 г. кметът на община Дулово Митхат Табаков излежава 5-годишна присъда във варненския затвор за престъпления по служба заради ремонт на път с дължина малко над един километър в село Върбино. По документи ремонтът бил извършен светкавично, но реално пътят останал неремонтиран.

През октомври миналата година съдът върна на работа кметът на Перущица, обвинен в искане на подкуп, присвояване на пари и документни престъпления. Мотивът – няма как да повлияе на разследването.

След акция на ДАНС и икономическа полиция през май тази година кметът на Асеновград Емил Караиванов бе обвинен в това, че в съучастие с две други лица е присвоил сума от около 80 000 лева. От държавното обвинение казаха, че се касае за три договора с местната фирма за почистване на дъждоприемните шахти за три години, като трите договора са на обща сума около 200 000 лева.

Когато съществуват данни по отношение на лице, данни, а не доказателства, че това лице се занимава с твърде нерегламентирана дейност, трябва да се търси информация за това как е избран на такъв ръководен пост. Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ботьо Ботев, дългогодишен следовател в сектор "Тежки престъпления" и бивш директор на отдел "Убийства":

Когато няма доказано престъпление, всеки един гражданин е невинен, но когато съществуват определени оперативни данни, че е извършвал или е склонен да извършва престъпления, не е редно да се издига кандидатурата на такъв човек. Друг е въпросът дали има необходимата взаимовръзка между оперативните служби, полицейските служби, и ръководството на ниво тези, които отговарят за избора на кметските служби. Не винаги оперативните данни, които са получени за определено лице, могат да отговарят на реалната действителност. Тогава съществува една опасност този човек да изпадне в депресия, да не бъде предложен, издиган и т.н.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Спас Крайнин и интервюто с Ботьо Ботев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе