Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Председателството ни е шанс Балканите да излязат на преден план /НА ЖИВО/

Борисов: Председателството ни е шанс Балканите да излязат на преден план /НА ЖИВО/

НА ЖИВО - ТУК!

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер дават изявление след общата среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на българското правителство с Колегиума на комисарите в "Берлемон" по повод на предстоящото председателство на България на Съвета на Европа през първата половина на 2018 г. и приоритетите през тези 6 месеца.

Брифингът закъсня с близо 20 минути.

"Днес проведохме много добри дискусии по въпроси, които бяха интересни, двустранни въпроси между България и ЕС и Комисията, заяви Юнкер, който пръв взе думата.

"Харесва ми мотото "Съдинението прави силаат" - вярно е и трябва да се доказва през тези 6 месеца. България ще бъде столицата на Европа и това е уникална възможност за тази толкова красива страна и на прекрасния български народ да покаже, че българите знаят за какво става дума, когато се отнася за Европа. Европа е част от ДНК-то на България.

България от  първия ден се държи като основател на ЕС, а самите основатели на ЕС не се държат като такива.

Обсъдихме и високоскоростната железница и влакове. Онзи ден говорихме с Ципрас и Бойко за този проект и ще го подкрепим с различни средства, защото е стратегически", допълни Юнкер.

"Следващият мониторингов доклад ще бъде положителен, заяви Юнкер на въпрос за приемането ни в Шенген. Естественото място на България е в Шенгенското пространство."

На въпрос за приемането ни в Еврозоната, Юнкер обясни: "Възхищавам се на представянето и резултатите на България. В нея има бюджетен баланс и нисък публичен дълг. България е готова и ако иска, може да прилага предприсъединителната помощ, предвидена за страни, които кандидатстват за прием."

"Логото "Съединението прави силата" е валидно не само за България, тове е валидно и за Европа в този момент", заяви от своя страна Борисов.

"Освен изброените приоритети, бих се спрял на няколко теми, които биха могил да прозвучат интересно, обясни той. - Западните Балкани, Брекзит. И това е рядък шанс Балканският полуостов да замени излизащата от ЕС Великобритания. Работливи народи, прекрасен регион, историческо наследство... Сега е моментът! Дълги години тази тема не беше поставяна на масата като тема. Имаме редкия шанс да придвижим региона напред. Дадох простичко решение - инфраструктурата, конкурентоспособността. Ако изградим пътищата между столиците на Балканите, това са възможности за инвестиции, движение и възможност за присъединяване."

"Благодаря, че на 17 май приеха да срещнем лидерите на Европейския съвет с лидерите на Балканите. Имаме над 260 мероприятия през тези 6 месеца и е шанс за нас да се представим добре. Не искам да пропусна и темата за газов хъб Балкан и общата енергийна политика. Много теми обсъдихме и няма нито една, по която да имаме спор."

"Трябва да направим резвизия на наличната бойна техника, да се види къде да се дислоцира тя - в зависимост дали ще се води война или не", каза Борисов по военната тема. Още в понеделник тази тема ще бъде обсъдена от нашия военен министър в Брюксел. И сега харчим много пари, но неефективно."

За бъдещето ни приемане в Еврозоната Борисов обясни: "Председателят на Еврокомисията ни дава за пример. И след като спазваме стриктно Маастрихтските критерии, се надявам до края на годината тази тема да сме я вкарали и разгледали. Но това трябва да стане дипломатично и внимателно и сме предприели всички процедури за целта."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе