Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

За българския спорт- с любов!

За българския спорт- с любов!Днес в "Калейдоскоп" си говорим с главния уредник в Националния музей на спорта Катя Димитрова. По време на една скорошна учебна екскурзия до столицата с група ученици от ПМГ "Екзарх Антим І", имах удоволствието да посетя този музей, който се намира на стадион "Васил Левски". Сега ще споделя с вас това свое преживяване. Самата аз съм силно изкушена от спортната история на България, защото за мен тя е сериозно основание за гордост. А тази- 2016 година, е олимпийска година.

Надявам се да успея да ви предам вълнението, което изпитах, когато бях на една ръка разстояние от ръкавиците на боксьора Борис Георгиев-Моката, който на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 година спечели първия олимпийски медал за България- бронз в категория до 75 килограма; когато гледах кърпата, била на раменете на бореца Никола Станчев- първият български олимпийски шампион от Мелбърн 1956 година; когато гледах кожения колан на Нураир Нурикян- двукратен олимпийски шампион по вдигане на тежести, с който е излизал срещу щангата в Мюнхен през 1972 година; златото от Мюнхен на Георги Костадинов- олимпийски шампион по бокс от Игрите в Мюнхен през 1972 година и ръкавиците, с които го е спечелил; олимпийското злато на бореца Георги Мърков, триумфирал на олимпийската стълбица през същата тази 1972 година; олимпийското трико на бореца Армен Назарян; трикото и обръча на трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова и трите златни медала на трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова; шпайковете, с които Стефка Костадинова става световна шампионка в скока на височина през 1995 година в Гьотеборг.

Все емоционални уроци от спортната история на България. Защото имаме с какво да се гордеем. Разказва в своята беседа Катя Димитрова още и за това как швейцарци поставят основите на образованието по физическа култура и спорт в българското училище и на организираното практикуване на спорт в България.

Сега Музеят на историята на физическата култура и спорта в България домува в специално пригодена зала на Националния стадион "Васил Левски". Но първата експозиция е била открита на 30 март 1962 година в Спортната палата. Историята на българския спорт е представена чрез експонати, които са дарени от български спортисти, състезатели и спортни деятели. Сред тях са Христо Стоичков, Йорданка Благоева, Диана Йоргова, Стефка Костадинова, Светла Оцетова, Весела Лечева, Здравка Йорданова, наследниците на генерал Владимир Стойчев, Васил Етрополски и много други. Големият волейболист Тодор Симов е предоставил на музея програми, медали и отличия от период, когато българският волейбол е постигнал първите си международни успехи. Експонатите- над 500 на брой, са спортни пособия, екипи, отличия, фотоси, факсимилета, картини. Те представят звездни мигове от пътя на българския спорт- от първите спортни обединения- туристически дружества, клубове и организации, до днес.

В годината, когато е открит Софийският университет "Св. Климент Охридски"- 1888 година, е учредено и първото в България бициклетно дружество. Така се слага началото на организираното практикуване на спорт в България.

"Много важен момент в българската спортна история е годината 1894-та. Тогава, по покана на министъра на просвещението Георги Живков, на 13 май в България пристигат 10-на швейцарски учители по гимнастика, които са разпределени в големите гимназии на страната, за да преподават за първи път в българското училище модерно физическо възпитание и спорт.

Един от тях е Луи Айер, който работи в градовете Лом, Русе и Силистра. Тези учители показват на българите от градовете, в които работят, различни видове спорт- бокс, борба, лека атлетика, вдигане на тежести, футбол...", така започва своята встъпителна беседа Катя Димитрова.

Посетителите на музея могат да видят дарения от внука на Луи Айер маслен портрет на швейцареца с българско сърце.

За Луи Айер във в-к "Десант" Диана Славчева пише: "Покрай всичко останало швейцарецът става известен и със своя неподправен патриотизъм. Той искрено се влюбва в нашата страна, която започва да възприема като своя втора родина. Успоредно със спортните занимания, Луи Айер възпитава своите ученици и в любов към Отечеството и създава едно от първите патриотични гимнастични дружества, наречено "Ломски дунавски юнак", в което тренировките минават под патриотичното мото: "Здрави и силни за защита на Родината".

"В експозицията, освен многото отличия- медали, купи, грамоти от важни за спортната история на България състезания, са показани книги, снимки, документи и съоръжения, които бележат първите стъпки на отделните спортове и спортни организации в нашата страна. Първото организирано спортно дружество в България е Българското бициклетно дружество, което е създадено през 1888 година. Затова в музея е отделено специално внимание на историята на българското колоездене", обяснява Катя Димитрова.

"В музея може да се види един възпоменателен медал от 1896 година, който показва, че България е една от 14-те страни, учредителки и участнички в първите модерни Олимпийски игри. Факт за гордост. Факт, който малцина знаят. Показваме и първия олимпийски медал на България- на Борис Георгиев-Моката от Хелзинки 1952 година.

Преди няколко години той дари на музея своите стари кожени ръкавици, скъсани на десния палец, с които е спечелил третото място и бронзовия медал в боксовия турнир в категория до 75 кг. С тези ръкавици е спечелен първият олимпийски медал за България! Вълнувам се винаги, когато ги гледам и говоря за тях", признава Катя. И продължава така:

"Първият българин, който успява да покори олимпийския връх, е Никола Станчев- борец. Борбата е спортът, който е донесъл най-много слава и медали за България."

България трябва да пази памет за своите олимпийски шампиони, сред които са борците Петър Киров (с две олимпийски, три европейски и четири световни титли, преподавател е в НСА, който е и единственият двукратен олимпийски шампион- професор в света!) и Боян Радев (двукратен олимпийски шампион от Токио 1964 и Мексико 1968); състезателят по вдигане на тежести Нораир Нурикян (двукратен олимпийски шампион от Мюнхен 1972 и Монреал 1976), Мария Гроздева (с бронз на пневматичен пистолет в Барселона 1992, бронз от Аталанта 1996, олимпийски шампион в Сидни 2000 и Атина 2004), Таню Киряков (със златни олимпийски медали в стрелбата в Сеул 1988 и Сидни 2000), кануистът Николай Бухалов (единственият българин с два златни медала от една олимпиада- Барселона 1992, когато печели златото на дистанциите 500 и 1000 метра), Ваня Гешева (единствената българска спортистка, която има пълен комплект олимпийски медали- в Сеул 1988 тя печели златото в едноместен каяк, сребро на К-2 и бронз на К-4). Това са едни от най-титулованите. Най-успешните сред успешните.

Български олимпийци са участвали на 37 олимпиади, в които 52 българи стават олимпийски шампиони. 220 са олимпийските медали- 52 златни, 87 сребърни и 81 бронзови.

Най-силната ни Олимпиада е в Сеул 1988, с 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови медала! България е пета в света по брой медали. Златни медали печелят Йорданка Донкова и Христо Марков- лека атлетика; Таня Богомилова- плуване; Ивайло Маринов- бокс; Атананс Комшев- борба; Севдалин Маринов и Борислав Гидиков- вдигане на тежести; Ваня Гешева- кану-каяк; Таню Киряков- спортна стрелба; Любомир Герасков- спортна гимнастика.

За всеки спортист Олимпийските игри са венец на кариерата. Няма бивши олимпийски шампиони. Тези, които са спечелили олимпийско отличие, завинаги остават в историята на олимпизма. България държи и още един рекорд- 20 години в олимпийското движение е Йордан Йовчев- състезателят по спортна гимнастика е участник в шест олимпиади! С четири олимпийски медала- един сребърен и три бронзови.

В музея на спорта могат да се видят още много експонати, които отключват вълнение и гордост- шпайковете, с които председателят на Българския Олимпийски комитет Стефка Костадинова стана световна шампионка в скока на височина през 1995 година в Гьотеборг; отличия и екипи на Георги Аспарухов, Христо Стоичков и Стилиян Петров; ценни отличия, свързани с успехите на българския волейбол и баскетбол; както и отличия на български спортисти в художествената гимнастика, гребането, тениса, фехтовката.

След като разгледахме експонатите, Катя Димитрова събра младежите около себе си и на свой ред се итересува кои витрини са привлекли тяхното внимание. Като не пропусна отново да подчертае значението на емблематичните и най-важни от тях: спортни уреди, пособия, отличия, имена.

"Художествената гимнастика е един от спортовете, в които България има школа. Показваме експонати от кариерата на двете ни трикратни абсолютни световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова- обръча и триката на Мария Гигова и трите златни медала на Мария Петрова- от Аликанте, Виена и Париж", подчертава Катя Димитрова. И насочва вниманието на младежите към екипировката на Васил Етрополски- световен шампион по сабя от Виена 1983-та, който от години живее в САЩ, но заедно с други български фехтовачи създаде през 2009 година тук, в България, Фехтовалната академия "Васил Етрополски", в която сега се обучават много български младежи.

"За да оставиш име в спорта, трябва да покажеш резултат", казва Катя Димитрова. И не само в спорта е така. Бъдете шампиони във всичко, с което се захващате, приятели! Желаем ви го ние- днешният екип на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Силви Сливенов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе