Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Главчев: България няма да допусне бежанска вълна

Главчев: България няма да допусне бежанска вълна

България се справя добре с проблема с бежанците и страната ни няма да допусне бежанска вълна. Това коментира зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) по време на Международната световна годишна пролетна среща с парламентаристи, организирана от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

На форума присъстваха изпълнителният директор на фонда Кристин Лагард и шефът на Световната банка Джим Йон Ким.

През 2015 г. реалният растеж на БВП на България достигна 3 на сто, като това е най-високата стойност от 2008 г. насам, коментира зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Частните инвестиции под форма на жилищни сгради се прогнозира да нарастват, поради повишеното търсене на имоти и реалното нарастване на цените на жилищата, допълни той. „Общият бизнес климат се подобрява, наблюдава се повишаване на заетостта. Очакванията са безработицата да спадне до 8,6% през тази година", обобщи данните Главчев.

Кризата с мигрантите от целия свят беше сред основните теми на форума, който събра над 150 шефове на парламенти от 70 страни. По време на форума участниците представиха и разискваха опита на собствените си страни за справяне с миграционните процеси, бедността, безработицата и образованието.

Според експерти от Световната банка и МВФ усилията на страните трябва да се фокусират върху намаляване на безработицата и увеличаване на икономическия растеж, както да търсят стимули за повишаване на заетостта. По време на международната конференция бяха представени резултатите на страни, които са отбелязали голям напредък в това отношение през последните месеци.

Водещи специалисти във финансовите институции коментираха, че е добре да се инвестира в сфери като инфраструктура, образование и здравеопазване. Правителствата на различните държави трябва да се справят в последните години и с геополитическите промени. Бяха обсъдени и данъчните системи и размерите на налозите в различните държави.

Парламентите имат основна роля в изготвянето на политики и програми за борба с климатичните промени, коментираха участниците от форума. По думите на експертите правителствата в отделните държави трябва да се съобразяват с нуждите на планетата.

Облагането на тютюневите изделия и как да бъде описвано съдържанието на етикетите на храните също беше сред водещите теми. Бяха представени изследвания за връзките между нездравословните храни и заболявания на сърцето, рак, диабет и различни инфекции.

Междувременно зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев участва и в честванията на 1050-годишнината от покръстването на Полша в Познан.

Честванията протичат под патронажа на полския президент Анджей Дуда. В събитието участват представители на полската общност в чужбина, както и представители на други християнски църкви.


Димитър Главчев се срещна със своя колега, зам.-председателя на Сейма (долна камара на Парламента) Йоахим Бруджински, с който обсъдиха държавното устройство на двете държави, както и формите на управление. Главчев запозна колегата си с напредъка по съдебната реформа у нас, както и предприетите Конституционните промени.

Тема на срещата бяха и бежанците, като по думите на зам.-председателя на Народното събрание България се справя добре с проблема и с опазването на границата. „Полагаме големи усилия за справяне с кризата с бежанците и мисля, че това се оценява и вижда", коментира Главчев.

За участниците в тържествата са подготвени конференции и изложби, посветени на възникването на полската държава, както и такива, показващи началото на християнството в Полша. На 14 април 966 г. е денят, в който Мешко I, първият исторически владетел на страната, се покръства. Това е и датата, която се счита да начало на полската държава.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе