Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Баку става световна шах столица

Баку става световна шах столица

Баку отново ще привлече погледите на цял свят след първите Европейски игри, Евровизия и Формула 1. Сърцето на Азербайджан ще се превърне в всемирна столица на една от най-популярните игри в цял свят - шаха. Перлата край Каспийско море ще приеме 42-ата Олимпиада. Събитието стартира на 1 септември, а домакините се стягат за засенчат с откриването Рио де Жанейро. Подготовката за церемонията тече в пълна сила. Сценарият бе поверен на Виктор Книш. Украинецът има помощна на Народната артистка на Азербайджан Тарана Мурадова и Рашид Хашимов, заслужил художник. Репетициите текат с пълна сила, но за сега Книш не разкрива подробности около спектакъла, за да може зрителите да му се насладят подобаващо.

И ако някой си мисли, че организирането на Олимпиада по шах е лесна задача, то дълбоко се лъже. Организаторите свършиха до сега огромна работа, за да може състезателите да са спокойни и съсредоточени върху дъските. Първата задача на домакините бе да улеснят начина на издаване на визи. Следващата крачка бе още по сложна - настаняването на делегациите, както и журналистите. "Всички ще са близо до "Националната гимнастическа арена", за да може по-лесно да си вършат работата", гарантираха азерите. Те хвърлиха и огромни сили, за да обезпечат придвижването на гостите, както и феновете. Очаква се на откриването, което започва в 19 часа местно време, да има минимум 4000 души. Самата зала вече почти от месец е оборудвана с дъските, където ще водят битка близо 180 от най-големите гросмайстори на планетата, за да защитят своята чест и тази на родината си. За комфорта на състезателите като Владимир Крамник, Фабиано Каруана и др.

"В Баку всичко е като по мед и масло", обявиха от руската федерация по шах, след като пратиха там свои хора, които да инспектират подготовката за Олимпиадата.

Събитието струва 13 млн. евро

Мащабното събитие, каквото представлява Олимпиадата по шах, изисква и сериозни средства. Домакините от Азербайджан обаче не щадят пари, за да може гостите им да прекарат незабравими дни покрай битките на дъската. Бюджетът на Баку 2016 до момента е 13 млн. евро. Само спането на състезателите, техните треньори и шефове от 1 до 16 септември, се оценява на 6,8 млн. евро. Освен това Азербайджан бе принуден да плати 1 млн. Международната федерация по шах (ФИДЕ), която притежава правата за Олимпиадата.

Надпревара без аутсайдери

182 отбора от 176 страни и нито един аутсайдер! Едва ли в света има подобно състезание като Олимпиадата по шах, смятат специалистите. Защото в Баку всеки може да поднесе изненадата и да вгорчи живота на фаворитите. За такива са смятани при мъжете отборите на Русия (среден коефициент на състава 2760), САЩ (2740), предишните шампиони от Китай (2735), както и домакините от Азербайджан (2705), които с подкрепата на публиката се надяват да вземат първа титла. Следващият по сила тим, този на Украйна осиротя, след като лидерът му Василий Иванчук обяви, че няма да дойде в Баку. Той обаче така и не изтъкна по какви причини. Зрителите обаче ще могат да се радват на световния №1 Магнус Карлсен. Той ще има тежката задача да дърпа отбора на Норвегия.

При жените фаворитки са китайците, следвани от Русия, Украйна и Грузия. Азерските гросмайсторки обаче са категорични, че могат да поднесат голямата изненадата на първенството, след като записаха доста добри резултати в турнирите преди Олимпиадата.

Арената

"Кристалната зала" в Баку е едно от бижутата в столицата на Азербайджан. Тя е построена за домакинството на Евровизия, което каспийската страна спечели през 2012 година. В нея са пели още идоли на тийнейджърите като Шакира, Рияна и Дженифър Лопес. Освен това "Кристалната зала" бе арена на битките по волейбол, бокс, карате, таекуондо и фехтовка по време на първите Европейски игри през 2015 г. Цената на съоръжението е 300 млн. долара.

Столицата носи духа на древната игра

За да организираш събитие като Олимпиада по шах, трябва да имаш и сърце за него. И азерите доказват това. Древната игра няма да бъде затворена единствено в "Кристалната зала". Всяко кътче на Баку ще се докосне до магията на черните и белите фигури. Началото бе поставено с флага на 42-ата Олимпиада по шах, който се вее гордо на връх Елбруст. Освен това всички автобуси в столицата са украсени с логото и цветовете на надпреварата. Домакините стартираха и куп събития, за да популяризират още повече надпреварата сред жителите на Баку. Един от най-добрите художници в света изрисува с 3D картини "Баку булевард" около "Кукления дом". На същата пътна артерия пък 30 негови колеги изписаха всеки в своя стил шахматни фигури с височина един метър. Забавни 2D рисунки бяха поставени и на площада на Националното знаме, където привличат хиляди. Там от 1 септември ще бъдат организирани и игри, в които гражданите на Баку и неговите гости ще могат да показват своите умения с пешките и в решаването на най-различни логически задачи. Черната и бялата кралица пък ще водят битки с танци по булевардите на града. Талисманът, симпатичното човече Шах мат, ще радва деца и възрастни, които могат да си правят снимки с него във всеки голям търговски център. Павилиони с храна и напитки ще привличат хората да си купуват и официалните атрибути с логото на Олимпиадата, както и други неща свързани с шаха. Ще бъде организиран и турнир за деца и възрастни в "Кристалната зала", а феновете там ще бъдат забавлявани и от мимове. Запалянковците ще могат спокойно да водят и децата си по време на битките и малчуганите няма да скучаят, защото за тях е отреден специален кът. Там аниматори и фокусниците ще ги забавляват. Освен това ще могат да получат ценни съвети и да се запалят още повече по шаха. Музеят на илюзиите също ще се преобрази и ще представи експозиция с цветовете на шахматната дъска. И ако имате свободно време от 1 до 16 септември, не се чудете - уредете с виза и посетете Баку. Бъдете сигурни, че няма да сбъркате. Дори и да не сте запален фен на шахмата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе