Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Атлетите ни с мощна подкрепа към Габи

Атлетите ни с мощна подкрепа към Габи

БОК: Приемаме, че Петрова ползвала препарата миналата година

Случаят с положителната допинг проба на Габриела Петрова получи голям отзвук в родната лека атлетика. Моментално след новината, повечето нейни съотборници и приятели в спорта й оказа подкрепа. Една от най-талантливите състезателки в маратона Милица Мирчева заяви пред "Стандарт", че Габи е много силен характер. "Специално по повод допинга се говори твърде много последните месеци. Особено за мелдония, който до колкото разбрах не е определено препарат, който ще ти даде "свръх сили". Дори в спортните среди се коментира до колко е нормално той да бъде определен за допинг. Отделен проблем е, че никой не знае точно колко време е срока му - т.е. съм сигурна, че голяма част от атлетите не са нарушили правилата. А са го вземали в последните месеци на 2015 година. Габи е голям професионалист, така че и при нея случаят е сходен. Тя е много силен характер и всички я подкрепяме", заяви Милица, която в момента продължава подготовката за игрите в Рио.

Освен Милица и много други нейни колеги и приятели изразиха подкрепата си към Петрова във Фейсбук. Мрежите бяха залети и от положителни коментари за спортист номер 1 на България за 2015 година. Лекоатлетически клуб "Локо" (Пловдив) също подкрепи своята възпитаничка. "Целият клуб заставаме зад Габи и Атанас Атанасов и вярваме в тяхната невинност. Надяваме се в най-кратки срокове ИААФ и УАДА да съобщят официално, че Габи е невинна", написаха от клуба.

Българският олимпийски комитет също изказа своето становище по случая. БОК смята, че прибързаните заключения и крайните квалификации не са от полза в случая с лекоатлетката Габриела Петрова - се казва в становището на БОК, подписано от председателя Стефка Костадинова.

"Самият казус с препарата мелдоний е все още твърде сложен и заплетен. Продължават неяснотите и споровете на експертите около срока на присъствието на следи от неговата употреба след забраната му в началото на 2016 г.

В тази връзка – до изясняването на случая, до произнасянето на международните институции, докато и последният факт не бъде категорично и неоспоримо доказан - БОК приема, че Габриела Петрова и нейният треньор Атанас Атанасов са използвали препарата когато е бил разрешен. Познаваме двамата от дълго време като дисциплинирани и коректни, поради което вярваме, че в случая те просто са жертва на неяснотата около трансформирането на един медикамент от позволен в забранен, което стана в началото на тази година.

Габриела Петрова е изключително талантлива българска атлетка и двамата с нейния треньор се нуждаят от подкрепа в един очевидно заплетен и спорен казус. Очакваме той да бъде час по-скоро разрешен и се надяваме това да стане с доказване на тезата, че Габриела Петрова не е нарушила антидопинговите правила," завършва становището.

Стандарт

Олимпийците ни научиха
как да се пазят от Зика

Българските спортисти, които вече са си осигурили квоти за предстоящите това лято олимпийски игри в Рио, вече са запознати подробно с върлуващия в Бразилия вирус Зика и как могат да се предпазят от него. Това стана вчера на работа среща на БОК с федерациите. Генералният секретар Белчо Горанов запозна присъстващите с хода на подготовката за игрите и броя на спечелените квоти до момента по спортове. А те са 31 в 9 спорта - борба, гребане, джудо, кану-каяк, колоездене, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, художествена гимнастика, като предстоят още квалификации. Той представи и последна информация от МОК и организационния комитет относно Олимпийското село, спортните обекти, сигурността и актуални медицински и допинг въпроси. Обсъдени бяха процедурите по акредитация, пътуването и екипировката на делегацията. Представителите на спортните федерации получиха антидопинговия правилник на МОК, който ще важи по време на Игрите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе