Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Асад - препъникамък за Обама и Путин (ОБЗОР)

Асад - препъникамък за Обама и Путин (ОБЗОР)

Русия обмисля присъединяване към въздушните удари срещу джихадистите

След 90 минути среща президентите на САЩ и Русия се съгласиха, че трябва да се търси дипломатическа развръзка на кризата в Сирия, но така и не преодоляха различията си по "ябълката на раздора" - оставането на президента Башар Асад на власт, предаде Ройтерс. Барак Обама и Владимир Путин разговаряха почти два пъти повече от предвиденото време след остри речи преди това пред Общото събрание на ООН. След първата им официална среща от почти една година двамата не направиха изявление пред медиите. Според американски официален представител половината от времето през 90-минутната среща е било посветено на Сирия, а другата половина - на Украйна.

Двамата президенти са се договорили за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия. По-късно руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била "конструктивна и изненадващо открита" въпреки различията им. Двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от "Ислямска държава" в Сирия. Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви Путин.

По думите му Русия може да се присъедини към въздушните удари на коалицията, ако това бъде разрешено от сирийския президент Башар Асад и резолюция на ООН. Няколко часа след срещата държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ и Русия имат съгласие по някои фундаментални принципи" за Сирия.

"Имаше съгласие, че Сирия трябва да е обединена, единна страна, че тя трябва да е светска, че трябва да се заемем с "Ислямска държава" и че трябва да има дирижиран преход", каза Кери. Той уточни, че остават различия по въпроса какъв трябва да е резултатът от този преход. Кери ще се срещне отново със Сергей Лавров днес. В понеделник Обама и Путин изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН. Обама отново заяви, че за да бъде победена "Ислямска държава" в Сирия, е необходим нов президент на страната.

Днес САЩ въведоха санкции срещу 35 лица и организации, свързани с "Ислямска държава. Сред организациите са подразделения на "Ислямска държава" в Северен Кавказ, Алжир и Египет. Сред терористите има граждани на Франция, Великобритания, Таджикистан, Пакистан, Саудитска Арабия, Йемен и други страни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе