Извънредни новини

Исторически места в Силистра и региона

Интересни места в Силистра и региона. Могат да се видят доста исторически забележителности като крепостта Меджиди Табия, крепост Дуросторум - Дръстър, Римска гробница, резерват Сребърна

Дуросторум - Доростол - Дръстър - Силистра - кратка история

На пръстите на едната ръка се броят българските градове, които могат да съперничат по богатство на историческото си минало на Силистра. Градът е наследник на римския Дуросторум (в превод “яка крепост”, основан от император Траян). За първи път името му се споменава в 105 г. През ...   Прочети повече »

Куршумлу джамия

Куршумлу джамия в гр.Силистра е деклариран паметник на културата от местно значение. Сградата е строена през първите десетилетия на 17-ти век и отразява нaй-добре майсторството на Османските архитекти. Джамията получава името си от покривните оловни елементи на своя купол. Отвътре стените й ...   Прочети повече »

Етнографски музей

Експозицията на Етнографският музей е разположена на площ от 300 кв.м. В нея са включени експонати, представящи бита и културата на добруджанското население от Силистренския регион от средата на XIX до началото на XX век. Изложени са оригинални оръдия на труда костюми на изчезналото местно н ...   Прочети повече »

Регионален исторически музей, Силистра

Регионалният исторически музей в Силистра съхранява историята на Силистра от древността до съвремието. В него са изложени уникални паметници на римската и средновековната българска култура, които имат както национално, така и световно значение. Той има археолог ...   Прочети повече »

Паметник на Съветската армия

Паметникът на съветската армия в град Силистра е разположен в градския парк, в близост до река Дунав. Това е композиция от камък, представляваща няколко съветски войници. В близост до него е изложен автентичен танк от периода на Втората световна война. ...   Прочети повече »

Природен резерват Сребърна

Биосферния "резерват Сребърна" е разположен на 2 км южно от река Дунав, до село със същото име (Сребърна) в община Силистра. Резерватът обхваща езерото Сребърна и околностите му - около 660 хектара охраняема площ и буферна зона от около 540 хектара. Резерватът п ...   Прочети повече »

Дунавска градина

Доскоро за първи обществен парк в страната бе смятан Дондуковият парк в Пловдив, създаден през 1878г. В НБКМ обаче, е запазен брой 486 на в. “Дунав” от 24 юли 1870г, в който четем: - “Освенъ това праздното място, което се намира срещу Дунавската баня (в Силистра)… ...   Прочети повече »

Крепост Дуросторум - Дръстър

Дръстър е средновековна крепост, предшественик на днешния дунавски град Силистра. Възниква върху основите на античния римски град Дуросторум, който загива в епохата на ''Великото преселение на народите.'' Още в края на VII в. Доростол (след това Дръстър) е вече владение на ...   Прочети повече »

Крепост Меджиди Табия

Крепост Меджиди табия се намира на хълм, южно от град Силистра. Крепостта е най-добре запазеното от всички шест съоръжения на укрепителната система, използвана по време на Кримската (1853 - 1856) и Руско-турската война (1877-1878 г.).  Крепостта има шестоъгълна форма ...   Прочети повече »

Римска гробница

Най-известният в страната и в чужбина античен паметник на Дуросторум (днешна Силистра) е гробницата със стенописите, открита през 1942 г. Смята се за емблематично творение на късноантичната цивилизация от средата на IV в. Тя е еднокамерна сводеста постройка с вход от изток. Иззидана е от тух ...   Прочети повече »

Скролване до горе